Atomvita

Ashton Iránba látogat néhány héten belül

Iránba látogat néhány héten belül az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton ezt maga jelentette be Kuvaitvárosban hétfőn, alig két nappal azután, hogy a teheráni vezetés meghívta őt.

2014.01.14 04:40MTI

"Érdeklődéssel fogadtam a meghívást, hogy és természetesen szándékomban áll eleget tenni neki a következő hetekben" - mondta Ashton a kuvaiti kollégájával, Szabah Háled asz-Szabahhal közösen tartott sajtóértekezleten. Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes szombaton közölte, hogy kormánya látogatásra hívta az unió diplomáciájának vezetőjét, aki a nagyhatalmakat képviselte az iráni nukleáris program korlátozásáról folytatott tárgyalásokon.

Ashton jelenleg öbölbeli körutat tesz, hogy megvitassa a Szíriával foglalkozó Genf-2 értekezlet, az Iránnal kötött nukleáris megállapodás és az izraeli-palesztin békeerőfeszítések kérdéseit. Kuvaitvárosi sajtóértekezletén ismét felszólította a feleket a novemberben Iránnal kötött átmeneti megállapodás végrehajtására, s azt mondta, hogy az Európai Unió "ellenőrizné az iráni nukleáris létesítményekben folyó tevékenységeket". A novemberben kötött alku szerint Irán fél évre leállítja nukleáris programját, cserébe pedig enyhébbek lesznek vele szemben a nemzetközi gazdasági szankciók.

Ashton kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a hét végén született szakértői egyezség - az átmeneti megállapodás végrehajtásáról - valósággá váljon, s reményét fejezte ki, hogy "hamarosan" egy átfogó megállapodást is sikerül tető alá hozni.

A "hatok" (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Irán között a hét végén született szakértői megállapodás tényét Brüsszelben, Teheránban és Washingtonban is megerősítették. A végrehajtási terv így január 20-án lép majd életbe. Az iráni atomügynökség szóvivője hétfőn bejelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői január 18-án érkeznek Teheránba a megállapodás végrehajtásának ellenőrzésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.