Megoldották a függőben maradt ügyeket

Lesz végre megoldás az iráni atomválságra?

Sikerült megválaszolni a még nyitva maradt kérdéseket a nagyhatalmak és Irán között novemberben kötött átmeneti nukleáris megállapodás végrehajtásáról.

2014.01.10 20:45MTI

"Megoldást találtunk minden függőben maradt politikai és műszaki nézeteltérésre a genfi megállapodást illetően, és a végrehajtása már csak az érintett fővárosok jóváhagyásától függ" - mondta Abbász Arakcsi külügyminiszter-helyettes.

A tárgyalások Genfben zajlottak csütörtökön és pénteken az iráni delegáció és az 5+1-es országcsoportot (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország és Németország) képviselő Helga Schmid európai uniós politikus, az EU diplomáciáját irányító Catherine Ashton helyettese között.

Genfben tavaly november 24-én abban állapodtak meg a felek, hogy Irán hat hónapra visszafogja nukleáris fejlesztéseit, és ezalatt az idő alatt kidolgozzák a végleges megállapodást az iráni atomprogramról. Az átmeneti időszakban a Nyugat az iráni engedményért cserében enyhít a gazdasági szankciókon.

Arakcsi nem mondta meg, hogy mikor kezdődik a megállapodás végrehajtása. Diplomáciai források szerint január 20. merült fel javaslatként a korábbi, bécsi és genfi szakértői tárgyalásokon.

A teheráni bejelentés után nem sokkal később Brüsszelben Ashton szóvivője is közölte, hogy a felek "nagyon jó haladást értek el minden fontos kérdésben", de a végső döntést az érintett kormányok hozzák meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.