Diplomácia

Kerry és Lavrov megvitatja Irán részvételét a békekonferencián

A szíriai politikai átmenet elveiről a 2012 júniusában megtartott genfi konferencián állapodtak meg. Annak részvevői között azonban azóta is vita folyik a Genf-1 néven emlegetett megegyezés értelmezéséről.

2014.01.06 21:53MTI

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 13-án találkozik, hogy megvitassa a szíriai békekonferencián való iráni részvétel lehetőségét - jelentette be Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője hétfőn New Yorkban. A találkozó helyszínével kapcsolatban nem hangzott el tájékoztatás. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára már megkezdte a január 22-én Montreux-ben kezdődő békekonferenciára szóló meghívók szétküldését, de Haq közlése szerint Irán nem szerepel a fórumra meginvitálandó felek eredeti, 26-os listáján.

Ennek összetételéről december 20-án közösen döntött az Egyesült Államok, Oroszország és az ENSZ. Teherán - Moszkvához hasonlóan - a damaszkuszi rendszert támogatja. Irán meghívását a tanácskozásra a nyugati és az öbölmenti arab országok is ellenzik, mert annak vezetése nem támogatja egy olyan átmeneti kormány felállítását, amely az Aszad-rezsim helyébe léphetne.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy hétfőn kijelentette, hogy Irán csak azzal a feltétellel vehetne részt a konferencián, ha január 22-ig rávenné Damaszkuszt a kormányellenes erők által ellenőrzött területek bombázásának leállítására. Egy másik amerikai illetékes értésre adta, hogy Washingtonban konkrétan Aleppó támadásának felfüggesztésére gondolnak. Marzíje Afham iráni külügyi szóvivő hétfőn elutasította azt az amerikai felvetést, hogy az iszlám köztársaság képviselői "oldalvonalról" vegyenek részt a Genf-2 néven emlegetett tanácskozáson. Afham szerint ez a javaslat sérti hazájának méltóságát.

A szíriai politikai átmenet elveiről a 2012 júniusában megtartott genfi konferencián állapodtak meg. Annak részvevői között azonban azóta is vita folyik a Genf-1 néven emlegetett megegyezés értelmezéséről. A nyugati és az öbölmenti arab országok szerint Bassár el-Aszad elnöknek félre kellene állnia egy közös megegyezésen alapuló kormányzat megalakítása érdekében, az ezt ellenző orosz álláspont szerint viszont nem külső hatalmaknak, hanem a szíriaiaknak maguknak kellene dönteniük arról, hogy ki irányítsa az országukat. Az ENSZ-szóvivő rámutatott, hogy Ban Ki Mun meg kívánja hívni Iránt a tanácskozásra, ám az ezzel kapcsolatos tárgyalások még nem vezettek végleges eredményre.

Egyúttal hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a térségbeli államok támogassák a szíriai rendezést. A 2011 márciusában kormányellenes felkeléssel elkezdődött szíriai polgárháborúban több mint 100 ezren vesztették életüket és a konfliktus miatt több millióan kényszerültek menekülésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.