A szír ellenzék sem szeretné

Irán az USA miatt nem lehet ott a szír béketárgyaláson

Hogyan lesz így béke a Közel-Keleten?

2013.12.20 22:25MTI
A szír hadsereg

Nincs megegyezés abban, hogy Iránt is meghívják a Szíriáról szóló januári genfi nemzetközi értekezletre - közölte újságírókkal pénteken Genfben az ENSZ és az Arab Liga követe, miután tanácskozott az Egyesült Államok és Oroszország küldöttségeivel a konferencia előkészítéséről.

Lakhdar Brahimi azt mondta, hogy az értekezleten jelen lesz az arab világból olyan regionális hatalom, mint Szaúd-Arábia, de az Egyesült Államok továbbra is bizonytalan abban, hogy Irán részvétele helyes lenne-e. Washington gátolja, hogy meghívják, és ez az egyetlen problémás pont az előkészítésben - mondta Brahimi, mindazonáltal még nem zárva ki Irán részvételét.

A szíriai ellenzék szintén ellenzi Irán bevonását a megbeszélésekbe.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő névtelenségbe burkolózva újságíróknak felfedte, hogy Washington egyrészt azért helyteleníti Irán részvételét, mert Teherán nyilvánosan nem hagyta jóvá a Szíriáról szóló első, 2012-ben tartott genfi értekezlet alapelveit, másrészt pedig, mert pénzzel és katonákkal segíti a szíriai kormányerőket támogató milíciákat, így az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah szervezetet.

Irán tagadja, hogy katonái harcolnának Szíriában, csupán azt ismeri el, hogy tanácsadói vannak az országban.

Brahimi közölte, hogy mintegy 30 országot invitálnak arra a konferenciára, amely január 22-én lesz Montreux-ben. A követ csütörtökön találkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa - az Egyesült Államok és Oroszország melletti - másik három állandó tagjának küldöttségeivel: a brittel, a kínaival és a franciával, továbbá a Szíriával szomszéd államok delegációival: Törökországéval, Jordániáéval, Libanonéval és Irakéval. Ezek mind ott lesznek az értekezleten, rajtuk kívül pedig egyebek közt Algéria, Brazília, Egyiptom, Kuvait, Omán, Katar, az Egyesült Arab Emírségek.



A két fő fél, a szíriai kormány és az ellene felkelők képviselői között január 24-én kezdődnek - legalábbis a tervek szerint - a tárgyalások Genfben, az ENSZ európai központjában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.