Megemlékezés

Izrael hőseként emlékeznek Ariel Saronra

Bár egész életét és karrierjét számos ellentmondás övezi, a szombaton elhunyt Ariel Saron miniszterelnök Izrael hőse az izraeli sajtó értékelése szerint.

2014.01.13 05:30MTI
MTI

A napilapok a szombati kiadásuk több mint felét Arik (az Ariel becézett alakja) halálának szentelték, az egyes vezércikkek szerzői Izrael történelmének egyik legkarakteresebb alakjáról egymástól jócskán elütő portrékat festettek.

A Maariv című jobbközép napilap Saron közismert "farmer-úriember" kettősségét emelte ki, és egy olyan fotót közölt, amelyen a néhai kormányfő a Gázai övezethez közeli, a család birtokába tartozó Szikomor-tanyán bárányt cipel a vállán. Hétfőn ezen a birtokon, második felesége mellett helyezik örök nyugalomra a volt izraeli politikust.

"Egyszerre nagylelkű és kegyetlen zseni volt" - írja róla a Maariv hasábjain Salom Jerusalmi. "Amilyen szigorúan bánt magával, különösen a csatatéren, olyannyira megvetette ellenfeleit (..) Ez volt Saron, a legjobb és a legrosszabb egyben" - tette hozzá a szerző.

Az Iszrael Hajom (Izrael Ma) című, Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz közel álló, ingyenes újság szerint "az egész világ egyetért abban, hogy (Saron) olyasvalaki volt, aki formálta az Izrael államról kialakult képet, noha a libanoni háború (1982-2000) miatt a baloldaltól, míg a (2005-ben a Gázai övezetből való) kivonulás miatt a jobboldaltól kapott bírálatokat".

A Jediót Ahronót című bulvárlap egy fokkal személyesebb oldalát mutatta meg az elhunyt katonai és politikai vezetőnek. "Arik örökre visszatér a birtokára" címmel a Saron házaspár szeretetteljes kapcsolatáról közölt összeállítást. Az újság egyik véleményvezéreként ismert Nahum Barnea "Megpihen a harcos" címmel arról ír, hogy Saron megtestesíti azt az embert, akinek születéséről Izrael alapító atyái álmodozhattak: nemes, erős, aki egész életében katona volt és a földet szolgálta.

Ehud Olmert - egykori politikai szövetségese a Kadima párt élén, majd utódja a miniszterelnöki székben - szintén a Jediót Ahronót összefoglalójában úgy jellemezte Saront, mint Izrael megtestesítőjét.

Eközben a Háárec című baloldali napilap, amely Saron ádáz ellenfelének számított, árnyalt mérleget vont az egykori tábornok és miniszterelnök munkásságáról. Az újság felidézte, hogy a Gázai övezetből való egyoldalú kivonulás és a több mint 8000 izraeli telep megszüntetése a palesztin területen "politikai örökségéhez tartozik, és példaértékű, mivel megmutatja, hogy a telepek léte nem örökre szól".

A Háárec emellett bírálta az utódokat, Ehud Olmert és Benjámin Netanjahu kormányfőt: "Saron távozása óta nincs Izraelben olyan politikai vezetés, amely felismerné az erő határait, szövetséget tartana fenn az Egyesült Államokkal, és bátornak mutatkozna a palesztin területeken anélkül, hogy hagyná érvényesülni a telepek befolyását".

Slomo Avineri történész és politológus "Majdnem de Gaulle" címmel közölt elemzést a Háárecben Saronról, párhuzamba állítva a Gázai övezet elhagyását azzal, amikor a franciák Charles de Gaulle elnöksége alatt kivonultak Algériából.

Végül a Jerusalem Post című angol nyelvű lap azzal zárta összeállítását, hogy Ariel Saron halálával "Izrael állam elvesztette történelmének egyik legkarizmatikusabb, legszínesebb és legbefolyásosabb személyiségét".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.