A volt miniszterelnök elhunyt

Izrael Ariel Saront gyászolja

Izrael a volt miniszterelnököt, Ariel Saront gyászolja. Halálhírének bejelentése óta a helyi tévé és rádiócsatornák folyamatosan Saronra emlékező híradásokat sugároznak.

2014.01.11 17:57MTI
MTI

A műsorokban egykori munkatársai, barátai és ismerősei idézik fel vele kapcsolatos élményeiket. Ehud Olmert - egykori politikai szövetségese a Kadima párt élén, majd utódja a miniszterelnöki székben - televíziós nyilatkozatban búcsúzott. "Mindig a tűzvonalban harcolt, eleinte a csatákban, később a politikában, de a róla kialakult képpel szemben nem szerette a háborút"- mondta a volt kormányfő-utód.

"Arik élettörténete lenyűgöző, különleges és egyedi, áthatja az emberi jóság, az előrelátás és a vezetői képességek"- tette hozzá.

"Eltökélt volt, kemény, de tudott dönteni és vállalta a felelősséget, igazi vezető volt. Nincs hozzá fogható, talán nem is lesz"- zárta szavait láthatóan megrendülten Ehud Olmert, a közeli munkatárs.

Jair Lapid pénzügyminiszter Facebook-bejegyzése szerint Saron "kétszer élt. Egyszer, mint egy bájos vadember, egyszer, mint egy felelős felnőtt. Kétszer halt meg. Egyszer nyolc éve, másodszor pedig ma. Emléke legyen áldott."

A volt kormányfő fiai, Gilád és Omri a kórházból hazamentek a Gázai övezethez közeli családi Szikomor-tanyára, ahol elzarándokoltak édesanyjuk, a Brassóból elszármazott Lili sírjához. Saront felesége mellé temetik hétfő délután - közölte az egyik tévécsatorna.

Szombat este rendkívüli kormányülés kezdődik az állami temetés részleteiről. Maga a temetés egykori otthonának kertjében családi, szűk keretek között lesz, de előtte állami búcsúztatást tartanak az izraeli parlament, a kneszet épületénél.

Ariel Saron testét már vasárnap Jeruzsálembe, a kneszetbe szállítják, a nagyközönség vasárnap és hétfőn vehet búcsút a népszerű egykori tábornoktól, majd politikustól. A tízes tévécsatorna értesülései szerint a temetésre Izraelbe érkezik Joe Biden amerikai alelnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Tony Blair, az Európai Unió közel-keleti különmegbízottja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.