"Ötnél kevesebb" tagból álló amerikai csoport

Katonai tanácsadókat küldött Szomáliába az USA

Munkájukkal a kaotikus biztonságú országban tevékenykedő afrikai uniós csapatokat segítik.

2014.01.11 10:45MTI

Ezt az amerikai hadsereg vezetése közölte pénteken.

A sajtóértesülések szerint az "ötnél kevesebb" tagból álló amerikai csoport ősz óta tartózkodik Szomáliában, feladata - mint a közlemény fogalmaz -, hogy támogassa az Afrikai Unió ottani katonai műveletét és a helyi hadsereget az ország és a régió biztonságának javításában. Az érdemi munkát a tanácsadók a múlt hónapban kezdték meg.

Amerikai katonák húsz éve nem jártak a polgárháborútól sújtott Szomáliában. Előző küldetésük 1993 őszén azzal fejeződött be, hogy fegyveresek lelőttek két Blackhawk helikoptert, amely az ENSZ humanitárius tevékenységét segítette ott, és meghalt 18 amerikai katona. Az az incidens évekre elbizonytalanította az Egyesült Államokat abban a kérdésben, hogy beavatkozzon-e külső konfliktusokba.

Az amerikai kormányzat a belháború kitörése - a kilencvenes évek eleje - óta nem tartott fenn diplomáciai kapcsolatokat Szomáliával. Csak tavaly állította helyre azokat, miután elismerte az új kormányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.