Legalább nyolc áldozat

Távirányítású pokolgép robbant egy szomáliai étteremben, többen meghaltak

Távirányítással működésbe hozott pokolgép robbanásában legalább nyolcan meghaltak pénteken a szomáliai főváros, Mogadishu egyik éttermében.

2013.12.27 14:52MTI

A hatóságok azt gyanítják, hogy a merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia követte el.

A robbantás a főváros Dayniile körzetében történt, amely a rendőrség szerint gyakori búvóhelye az al-Shabaab embereinek. Kadar Mohamed rendőr őrnagy szerint a merénylők a pokolgéppel a kormányerőket vették célba. A robbantásban nyolc ember meghalt, köztük három katona.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy számos, mozdulatlan test hevert az étteremben, amely teljesen romba dőlt, mindent vér borított. Az Afrika szarván található országot két évtizede, Mohamed Sziad Barré elnök diktatórikus hatalmának megdöntése (1991) óta véres polgárháború sújtja, és gyakorlatilag nincs működő államhatalom.

Szomália nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormánya mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, köztük az al-Shabaab milíciával, amelyet az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségesének tekint.

A milícia fegyveresei az utóbbi időben ismét aktivizálódtak Mogadishuban, miután az Afrikai Unió csapatai 2011 nyarán kiűzték harcosait a fővárosból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.