Afganisztáni jelenlét

Karzai valószínűleg nem írja alá időben a biztonsági megállapodást

Az Egyesült Államok valószínűleg hasztalanul próbálja meg rábeszélni Hamid Karzai afgán elnököt arra, hogy még Washington számára elfogadható időben írja alá az amerikai erők 2014 utáni afganisztáni jelenlétéről szóló kétoldalú biztonsági megállapodást.

2014.01.10 11:40MTI
Hamid Karzai (MTI)

Erre figyelmeztette az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője az Obama-kormányt a The Washington Post című lap csütörtöki jelentése szerint.

A küldöttségvezető, James Cunningham kabuli nagykövet az utóbbi napokban elküldött titkos táviratában azt írta: nem hiszi, hogy Karzai az áprilisi afganisztáni elnökválasztás előtt aláírná a megállapodást - jelentette a lap meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva.

A két ország kapcsolata nagyon feszült, többek között azért, mert Karzai mindeddig nem volt hajlandó aláírni a szerződést. Washington közölte korábban: ha a két ország abban állapodik meg, hogy 2015. január 1-jétől maradnak amerikai katonák Afganisztánban, akkor arra heteken belül meg kell kezdenie a felkészülést, tehát Karzainak legkésőbb addig alá kell írnia a tervezetet.

Ha nem lesz megállapodás, akkor marad a "zéró megoldás", vagyis, hogy az amerikaiak teljesen kivonják csapataikat az országból. Karzai "üres fenyegetésnek" nevezte azokat az amerikai nyilatkozatokat, hogy a megállapodást már a legközelebbi jövőben alá kell írnia, s úgy vélte, hogy az ráér az elnökválasztás eredményének megismerése után. Karzai már nem indulhat jelöltként, de nem lehet biztos abban, hogy az a jelölt, akit ő támogat, győzni fog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.