Karzai makacskodik

Afganisztán újra szembehelyezkedik az USA-val

Karzai idén nem hajlandó a biztonsági szerződés aláírására Washingtonnal, zátonyra futhat az Afganisztán és az Egyesült Államok közötti biztonsági megállapodás.

2013.11.23 08:50MTI
David Cameron brit miniszterelnök fogadja Hamid Karzai afgán államfőt

Az afgán elnök pénteken elutasította ugyanis azt az amerikai követelést, hogy még eben az évben megkössék és alá is írják a szerződést, amely jogalapul szolgál majd az amerikai csapatok 2014 utáni afganisztáni állomásoztatásához.

Hamid Karzai szóvivője Kabulban közölte, hogy az elnök idén nem hajlandó aláírni a tervezett megállapodást, azzal meg kívánja várni a jövő áprilisra előirányzott elnökválasztást. "Nem ismerünk el semmifajta amerikai határidőt" - fogalmazott a szóvivő.

Obama elnök szóvivője ugyanakkor - ugyancsak pénteken - kijelentette: Washington ragaszkodik az idei aláíráshoz.

Karzai a törzsi vezetőkből és vénekből álló afgán testület, a loja dzsirga tanácskozásán még csütörtökön azt hangoztatta, hogy a megállapodás növelheti Afganisztán stabilitását, és annak megkötése az ország érdekében áll. Azt azonban hozzátette, hogy a szerződést csak az áprilisi elnökválasztás után kerülne kihirdetésre. A pénteki bejelentés egy lépéssel tovább ment, eszerint ugyanis Kabul idén még az aláírásra sem hajlandó.

Afganisztán és az Egyesült Államok között vita van abban, hogy az országban maradó amerikai katonák milyen jogköröket kapjanak. Barack Obama elnök korábban levelet küldött Karzainak, és leszögezte: az Egyesült Államok az egyezmény alapján tiszteletben fogja tartani Afganisztán szuverenitását. Ígéretet tett arra, hogy az amerikai erők csak kivételes esetekben hatolnak be afgán otthonokba.

Egyes értesülések szerint Washington mintegy 10-15 ezer katonát állomásoztatna és kilenc támaszpontot használna Afganisztánban a NATO-vezette nemzetközi erők kivonulása után. Ezt azonban hivatalosan még nem erősítették meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.