Az afganisztáni elnök szerint

Rossz volt az időzítése a tálib parancsnok likvidálásának?

Mehszúdot a világ egyik legveszélyesebb terroristájaként tartották számon az amerikai hatóságok. 2009-ben vette át a pakisztáni tálibok, a Tehrik-e Taliban (TTP) vezetését.

2013.11.04 07:59MTI
Fotó: MTI

Az afganisztáni elnök szerint rosszkor oltották ki Hakimulla Mehszúd pakisztáni tálib parancsok életét pilóta nélküli amerikai repülőgépek.

Mint Hamid Karzai közleményében hétfőn fogalmazott, a Mehszúd elleni dróntámadás "rossz időben történt". Karzai reményét fejezte ki, hogy ez nem lesz hatással a békefolyamatra. Az afganisztáni elnök az országban tartózkodó amerikai kongresszusi delegációhoz címezte közleményét.

Mehszúd pénteken halt meg amerikai dróntámadásban a Pakisztánhoz tartozó észak-vazirisztáni törzsi területen.

Az eset egy nappal az után történt, hogy az iszlámábádi kormány tárgyalásokat kezdett a tálibokkal. Ezért, noha Mehszúd halála jelentős csapás a pakisztáni tálib szélsőségesekre, egyes vélemények szerint Iszlámábád számára kedvezőtlen időpontban történt.

Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán szerepét kulcsfontosságúnak tartják abból a szempontból, hogy Afganisztán ne sodródjon ismét polgárháborúba azután, hogy jövőre kivonulnak területéről a NATO-erők.

Mehszúdot a világ egyik legveszélyesebb terroristájaként tartották számon az amerikai hatóságok. 2009-ben vette át a pakisztáni tálibok, a Tehrik-e Taliban (TTP) vezetését. Vezérletével a tálibok az ország törzsi területein felkelést folytattak a kormány ellen, terrorakciók sorozatát követve el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.