Tizenegy gyermek vesztette életét

Karzaival beszélt Obama három nappal a halálos rakétatámadás után

Hamid Karzai afgán államfővel folytatott telefonbeszélgetést Barack Obama amerikai elnök három nappal egy NATO-támadás után, amelyben 11 gyermek vesztette életét az ázsiai ország keleti részén.

2013.04.10 10:43MTI

Az elnöki hivatal beszámolójából nem derül ki, hogy szóba került-e az említett incidens a két vezető között. A közlés szerint a beszélgetés a biztonsági átmenet, a 2014-es afganisztáni választások és az országon belüli megbékélés kérdését érintette. 

Karzai vasárnap hevesen elítélte a NATO támadását, amely 11 gyermekkel végzett. Afganisztán többször kérte az észak-atlanti szövetségtől, hogy ne hajtson végre légicsapást lakott területek fölött. Bár a szövetséges erők tizenegy éve próbálják visszaszorítani a tálib fegyvereseket Afganisztánban, a szélsőségesek még mindig elég tartalékkal rendelkeznek a gerillaharchoz az ország déli és keleti részén.
 
A hideg tél után áprilisban újrakezdődtek az összecsapások a nemzetközi haderő és az iszlamisták között, ez a hónap máris az eddigi legvéresebbnek bizonyult. Obama és Karzai legutóbb január 11-én találkozott a Fehér Házban, amikor az amerikai elnök bejelentette, hogy az afganisztáni misszió tavasztól egyre inkább a helyi erők kiképzésére koncentrál majd. 

Obama azt is elmondta, hogy az amerikai hadsereg tagjai kizárólag abban az esetben maradnak 2014-nél tovább afgán földön, ha Kabul biztosítja jogi immunitásukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.