Mintaszerű pályafutás

Obama újít: nő a titkosszolgálat élén

Barack Obama amerikai elnök kedden kinevezte Julie Piersont az amerikai kormányzati vezetők védelméért és a pénzügyi bűncselekmények felderítéséért felelős Secret Servic élére.

2013.03.27 04:38MTI

Pierson személyében, aki eddig a csaknem hétezer főt számláló szolgálat törzsfőnöke volt, először áll nő Secret Service élén. Kinevezéséhez nincs szükség a szenátus jóváhagyására. Elődje, Mark Sullivan február végén vonult vissza a szolgálat igazgatói posztjáról. A Sercret Service-t tavaly súlyos botrány rázta meg, amikor kiderült, hogy ügynökei, akik áprilisban a kolumbiai Cartagenában az elnök látogatását készítették elő, prostituáltakat vittek fel szállodai szobáikba.

Julie Pierson 30 éve teljesít szolgál a Secret Service kötelékében, 1983-ban igazolt át az orlandói rendőrségtől, és a szolgálat miami területi irodájának különleges ügynöke lett. 1988-tól négy éven át az elnöki testőrség tagja volt, majd több vezetői feladatkört is ellátott. A kinevezéséről rendelkező elnöki nyilatkozatban Obama elnök "mintaszerűnek" nevezte Pierson pályafutását, hangsúlyozva, hogy az új igazgató "kiválóan alkalmas" a szolgálat vezetésére.

A cartagenai botrány 2012. április 11-én pattant ki, amikor kiderült, hogy a Secret Service 12 embere és az amerikai fegyveres erők további 12 tagja összesen 21 nőt, köztük prostituáltakat vitt fel a szállására. A szolgálat előző parancsnoka, Mark Sullivan a szenátus belügyi bizottságához május 23-án beterjesztett tanúvallomása szerint az incidens nem jelentett biztonsági kockázatot, és az eset nem jellemző a Secret Service működésére, ám az ügy mégis súlyos következményekkel járt.

Az amerikai államok tavaly április 13 és 15. között megrendezett cartagenai csúcstalálkozóját megelőzően a szolgálat 200 tagja tartózkodott Kolumbiában, akik közül 12 ellen indult vizsgálat, és végül kilencet marasztaltak el. Az elnök védelméért felelős titkosszolgálatnak a helyszínen tartózkodó embereit április 12-én, vagyis egy nappal az incidens után készültek tájékoztatni a biztosítás konkrét részleteiről, így azzal kapcsolatban információk nem kerülhettek ki.

Az ügynököknél a kérdéses éjszakán biztonsági szempontból kényes irat, lőfegyver és rádió sem volt. A Secret Service április 27-én új szabályzatot bocsátott ki, amely egyebek mellett megtiltotta a szolgálat munkatársainak, hogy külföldön tartózkodva jelentősebb mennyiségű alkoholt fogyasszanak, és hogy külföldi állampolgárokat fogadjanak a szállásukon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.