Cseh kormányalakítás

A Rusnok-kormány elutasította a közszolgálati törvény módosítását

Elutasította az állami alkalmazottakról szóló közszolgálati törvény módosítását a Jirí Rusnok vezette szakértői kormány.

2014.01.08 22:31MTI
MTI

Bohuslav Sobotka, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke, aki várhatóan kormányfő lesz, azonnal élesen bírálta a döntést, bár az a parlamentre nézve nem kötelező jellegű.

Milos Zeman államfő a jogszabály elfogadását első olvasatban feltételül szabta annak, hogy Andrej Babist az Igen (ANO) mozgalom elnökét pénzügyminiszterré nevezze ki. Babis, aki Bures fedőnéven benne van a volt kommunista Állambiztonsági Szolgálat (StB) együttműködőinek jegyzékében, a jelenleg hatályos szabályok szerint nem lehetne miniszter.

A módosított jogszabály ugyanakkor már nem követeli meg a kormány tagjaitól a tiszta átvilágítási bizonyítványt, amellyel Babisnak problémája van. Rusnok a kormányülés utáni sajtóértekezleten azt mondta, hogy a szociáldemokrata műhelyből származó módosítás "lényegében elfogadhatatlan", s nagy a valószínűsége annak, hogy néhány ponton "az alkotmánnyal is ellentétben van".

"Nem tudom elfogadni a kormány véleményét, a törvénymódosítást nagyon gondosan készítettük elő. Bízom abban, hogy a képviselőház megszavazza" - mondta Sobotka újságíróknak.

Hozzátette: a CSSD kész arra, hogy a parlamentben újra megvitassa, esetleg módosítsa a jogszabály egyes paragrafusait. Rusnok közölte, hogy az általa vezetett kormány jövő heti ülésén elfogadja a közszolgálati törvény saját műhelyből származó módosítását.

Részleteket azonban nem közölt. Csehországnak 2002 óta van közszolgálati törvénye, de a jogszabály nagyobbik része soha nem lépett életbe. A módosítások elfogadását eddig már öt alkalommal halasztotta el a parlamenti alsóház.

A szociáldemokraták által vezetett új kormánykoalíció most siettetni kívánja a törvénymódosítás elfogadását, hogy ez az akadály is elháruljon az új kormány megalakulása elől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.