Cervicek kinevezését érvénytelenítették

Petr Lessy marad a cseh országos rendőrfőkapitány

Érvénytelenítette Martin Cervícek cseh országos rendőrfőkapitány kinevezését kedden Martin Pecina belügyminiszter, szerdától ezért továbbra is Petr Lessy tölti be ezt a tisztséget, Cervícek pedig visszatér korábbi miniszterhelyettesi tisztségébe.

2014.01.07 16:25MTI

Pecina döntése azt a szokatlan helyzetet oldotta meg, hogy egy bírósági döntés következtében december elejétől két országos rendőrfőkapitánya volt Csehországnak. Petr Lessy volt országos rendőrfőkapitány ellen ugyanis tavaly büntetőeljárást indítottak, emiatt Jan Kubice akkori belügyminiszter menesztette őt.

Csakhogy az illetékes bíróság november végén jogerősen leállította a Lessy elleni eljárást, ennek nyomán viszont Pecina, a belügyi tárca jelenlegi vezetője érvénytelenítette elődjének a főparancsnokot menesztő döntését, így Lessy december 3-án visszatért hivatalába.

Mivel azonban ugyanerre a tisztségre korábban már kinevezték Martin Cervíceket, ezért a belügyminiszternek ez utóbbi kinevezését is érvénytelenítenie kellett.

"A jogerős bírósági döntést úgy értelmezem, hogy Petr Lessy ellen nem lett volna szabad büntetőeljárást indítani és meneszteni hivatalából" - jelentette ki Pecina decemberi prágai sajtóértekezletén.

A miniszter szerint a volt rendőrfőkapitányt sérelem érte, ezért neki nincs más választása, mint visszahelyezni őt hivatalába. Lessy a Pecinával közösen megtartott sajtóértekezleten kedden bejelentette, hogy az új kormány megalakulása után az új belügyminiszternek azonnal felajánlja lemondását. Petr Lessy ellen tavaly azért indult eljárás, mert a vád szerint megalapozatlan információk kiszivárogtatásával visszaélt hivatalával.

A vizsgálat szerint azonban Lessy nem sértett törvényt, és az ügy fegyelmi eljárással zárult. Helyi megfigyelők szerint Lessy tavaly a belpolitikai harcok áldozata lett.

Az akkori kormánykörökben - Petr Necas jobbközép kormánya volt hatalmon - éles bírálatokat váltott ki, hogy tavaly tavasszal Lessy felszólította a rendőrség alkalmazottjait: semmi esetre se engedjenek semmiféle politikai nyomásnak.

A prágai sajtó azt írta: a rendőrség azután került nyomás alá, miután a korábbiaktól erőteljesebben lépett fel a korrupció ellen, és ebből a kormánykoalíciót sem hagyta ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.