10 évet töltött börtönben

Hodorkovszkij küzdeni fog a politikai elítéltek kiszabadulásáért

Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás egy televíziós nyilatkozatban azt mondta, hogy harcolni fog az oroszországi politikai elítéltek kiszabadulásáért.

2014.01.07 14:08MTI
MTI

A Yukos (Jukosz) orosz olajcég egykori főrészvényese, aki tíz évet töltött börtönben, jelenleg Svájcban tartózkodik, és az SRF svájci közszolgálati tévének adott interjút a Berlinből Baselbe tartó vonaton.

"Úgy gondolom, hogy az igazságtalan vádakkal börtönbe vetett emberek kiszabadítására irányuló tevékenység minden normális ember dolga, függetlenül attól, hogy foglalkozik-e politikával vagy sem. Nem lehet nyugodtan élni, ha tudjuk, hogy börtönben sínylődnek igazságtalanul elítélt emberek" - mondta Hodorkovszkij.

A Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legnagyobb ellenfelének tartott, liberális gondolkodású üzletembert 2003-ban adócsalás és pénzmosás vádjával vették őrizetbe, majd börtönbüntetésre ítélték. Az azóta vagyonától megfosztott Hodorkovszkij tavaly december 20-án elnöki amnesztiával szabadult a börtönből. Szabadulása után rögtön Berlinbe repült, majd onnan vasárnap Svájcba utazott.

A volt olajmágnás az SRF-nek adott tévéinterjúban emlékeztet arra, hogy Svájcban tanul két legkisebb gyereke, és tíz év óta most először nyílik lehetősége arra, hogy a téli szünet után feleségével együtt visszakísérje őket az iskolába. Hodorkovszkij megerősítette, hogy társadalmi szerepvállalás iránti elkötelezettségét.

"Tisztában vagyok azzal, hogy felelősséggel tartozom azoknak az embereknek - a polgári társadalomnak, a tömegtájékoztatásnak -, akik segítettek kiszabadulni a börtönből, és akik nagyon sokat tesznek azért, hogy segítsenek más embereken is" - mondta.

Egyelőre nem tudni, hogy a volt olajmágnás Svájcban kíván-e letelepedni. Nem tudni azt sem, hogy hol tartózkodik a családjával együtt, de a svájci sajtó azt feltételezi, hogy a Genfi-tó partján fekvő, közigazgatásilag Montreuxhoz tartozó Chernexben vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.