Elnöki amnesztiával szabadult

Svájc 3 hónapos vízumot adott Hodorkovszkijnak

Svájc három hónapra szóló schengeni vízumot adott ki hétfőn Mihail Hodorkovszkij orosz volt olajmágnásnak, aki másfél hete elnöki amnesztiával szabadult a börtönből.

2013.12.30 17:15MTI
MTI

A vízum kiadását - amellyel Hodorkovszkij szabadon utazhat a 26 államot magában foglaló schengeni övezeten belül - a svájci külügyminisztérium és Bern berlini nagykövetsége is megerősítette, de további információkat adatvédelmi okokra hivatkozva nem közöltek.

A kiengedése óta Berlinben tartózkodó Hodorkovszkij december 20-án nyújtotta be vízumkérelmét Svájc berlini nagykövetségén. A német hatóságoktól egy évre szóló vízumot kapott.

A 2003-ban adócsalás és pénzmosás vádjával börtönbe zárt volt olajmágnás felesége és két kisebbik gyermeke Svájcban él, ahol az 50 éves Hodorkovszkij jelentések szerint üzleti érdekeltségekkel is rendelkezik.

Hodorkovszkij szóvivője hétfőn az AP hírügynökségnek azt írta, a volt olajmágnás a jövő év elején akar Svájcba utazni, és a család még nem döntött az állandó lakhelyéről. Christian Hanne szóvivő korábban úgy nyilatkozott, Hodorkovszkij azért akar Svájcba utazni, "hogy lássa, hova járnak iskolába fiai".

Letartóztatása előtt Hodorkovszkijnak - aki akkor a Yukos (Jukosz) orosz olajcég főrészvényese volt - legalább négy cége működött Svájcban. A Hodorkovszkij és üzlettársai elleni eljárás során az orosz hatóságok a Yukoshoz köthető mintegy ötmilliárd dollár (több mint ezer milliárd forint) értékű vagyont akartak lefoglalni Svájcban.

Bern azonban megtagadta a pénz átadását, arra hivatkozva, hogy a Vlagyimir Putyin elnököt bíráló, ellenzéki politikai mozgalmakat pénzelő Hodorkovszkij elleni eljárás politikai indíttatású. Az nem világos, hogy az ötmilliárd dollárnak mekkora része közvetlenül Hodorkovszkijé, ahogy az sem, hogy a férfi hozzáférhet-e a pénzhez.

A SonntagsZeitung című svájci napilap korábban azt írta, hogy az orosz olajmágnás legalább 220 millió svájci frankkal (több mint 53 milliárd forint) rendelkezik. Leonyid Bersidszkij, a Forbes című magazin orosz kiadásának munkatársa azt állította, hogy az egykoron 15 milliárd dolláros vagyonnal bíró Hodorkovszkij nagyjából 170 millió dollárt menekíthetett meg az orosz hatóságok elől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.