Szíria

Több tucat dzsihadista halt meg felkelőkkel vívott harcokban

Az összecsapások Szíria északi részén folytak, Dzsebel-az-Závíja településen az utóbbi napokban. A harcokban megölt dzsihadisták az ILIÁ és a Dzsund al-Aksza nevű csoport tagjai voltak az OSDH szerint.

2014.01.07 12:20MTI
Fotó: MTI, archív

Legalább 34, többségében az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szervezethez tartozó külföldi dzsihadista vesztette életét szíriai felkelőkkel vívott harcokban - közölte kedden a londoni székhelyű, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

Az összecsapások Szíria északi részén folytak, Dzsebel-az-Závíja településen az utóbbi napokban. A harcokban megölt dzsihadisták az ILIÁ és a Dzsund al-Aksza nevű csoport tagjai voltak az OSDH szerint.

Az északi országrészben több felkelőcsoport összefogott a szélsőségesek ellen, és péntek óta heves harcot vívnak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő ILIÁ fegyveresei ellen, akik nemrég még velük együtt harcoltak Bassár el-Aszad elnök rezsimjével szemben.

Romain Caillet, a bejrúti Közel-keleti Francia Intézet (IFPO) kutatója szerint az utóbbi hónapokban jelentősen megromlottak az Iraki és Levantei Iszlám Államnak a többi lázadócsoporthoz fűződő kapcsolatai. Több felkelőcsoport megelégelte a dzsihádisták brutális kegyetlenkedéseit, a nem iszlamista felkelők ellen elkövetett gyilkosságokat, emberrablásokat, és ez több ellenzéki csoportot arra késztetett, hogy nyílt háborút indítsanak az ILIÁ erői ellen.

Az eredetileg Irakból származó Iraki és Levantei Iszlám Állam katonai vezetőinek többsége iraki vagy líbiai illetőségű, a szervezet vallási vezetői inkább szaúdiak és tunéziaiak, míg a Szíriában harcoló fegyvereseinek többsége szíriai állampolgárságú.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.