Állítólag a rohamrendőrök verték meg Kijevben

Belehalt sérüléseibe egy ukrajnai tüntető

Meghalt a kórházban egy férfi, akit állítólag rohamrendőrök vertek össze a kijevi főtéren folyó, európai integrációt és hatalomváltást követelő demonstráción való részvételéért.

2013.12.25 04:24MTI
Még Lenint is ledöntötték

A 41 éves Pavlo Mazurenkót december 18-án hazafelé menet igazoltatták a Berkut rohamrendőrség tagjai. Az iratai mellett megláttak egy szórólapot, ami alapján arra következtettek, hogy a Majdanon (Függetlenség terén) folyó tüntetésen volt. "Mennyire elegünk van már a ti Majdanotokból!" - mondta az egyik rohamrendőr, majd harmadmagával kegyetlenül megverte a férfit. Az áldozat még saját lábán hazament, felesége mentőt hívott, de a férfi nem volt hajlandó kórházba menni, arra hivatkozva, hogy sokba kerülne ellátása a családnak. Két nappal később az intenzívre szállították, ahol belehalt a sérüléseibe. Felesége elmondása szerint a kórházi zárójelentésbe azt írták, hogy "tüdőgyulladás" következtében hunyt el. A férfi egy hétéves kisfiú édesapja volt.

Közben kedden Viktor Janukovics ukrán államfő állami adminisztrációk vezetőjelöltjeivel találkozva kifejtette azon véleményét, hogy a "Jevromajdan" elnevezésű tüntetéssorozat résztvevői "a jobb életért" vonultak utcára. Az elnök sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint Janukovics ebben semmi kivetnivalót nem lát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy "nagyon sok embert nem az értelem, hanem az érzelmek vezérelnek". Szavai szerint ezt az "érzelmi kitörést" használják ki "politikusok, szélsőségesek és különböző provokátorok".

Hangsúlyozta, hogy a kormányzat levonja a következtetéseket a történtekből, hogy újra hasonló ne ismétlődhessen meg Ukrajnában.



A nap folyamán ellenzéki politikusok és aktivisták megakadályozták, hogy kihelyezett ülést tartson a fővárosi tanács, amelyet nem ismernek el legitimnek, ugyanis mandátuma június elején lejárt, de mostanáig még ki sem írták az önkormányzati választásokat Kijevben.

Egy kerületi tanács épületében gyűltek össze a testület képviselői, mivel a városháza alsó szintjét most a Függetlenség téri tüntetők használják melegedőnek, ételosztó és esősegélyhelynek.

Ellenzéki parlamenti képviselők - mivel nem engedték be őket - betörték az ülésterem ajtaját, és behatoltak a helyiségbe. Az ülést, amely mindössze negyed órát tartott, a teremben uralkodó hangzavarra hivatkozva Halina Hereha, a tanács titkára berekesztette. Szóvá tette, hogy a testület emiatt nem tudott semmilyen határozatot hozni, így a közalkalmazottak például "nem kapják meg a novemberi és decemberi bérüket". Válaszul Olekszandr Brihinec ellenzéki képviselő emlékeztette arra, hogy a költségvetésben erre elkülönített összegnek kell lennie, a közalkalmazottak fizetésének visszatartása pedig büntetőjogi felelősséget von maga után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.