Ukrajnai tüntetések

Timosenko elítélte a megegyezést Moszkvával

"Amit Viktor Janukovics elnök kedden tett Moszkvában, annál is rosszabb, mintha aláírta volna Ukrajna csatlakozását a Kreml által irányított orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz".

2013.12.18 19:06MTI

A vámuniónál is rosszabb döntésnek nevezte a Moszkvában született orosz-ukrán megállapodást Julija Timosenko, Ukrajna bebörtönzött volt kormányfője szerdán.

"Amit Viktor Janukovics elnök kedden tett Moszkvában, annál is rosszabb, mintha aláírta volna Ukrajna csatlakozását a Kreml által irányított orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz" - üzente ügyvédje útján a politikus.

A Szerhij Vlaszenko által felolvasott üzenetben Timosenko leszögezte, hogy a kedden megkötött egyezségekkel Janukovics "annulálta" Ukrajnát mint önálló résztvevőt a nemzetközi politikában, Vlagyimir Putyin orosz elnök "kezébe adva" az országot.

"Janukovicsnak többé nincs meg az a szabadsága, hogy bármilyen önálló döntést hozzon a nemzetközi politikai színtéren" - fűzte hozzá.

Az ellenzéki vezető szerint lehetetlenné vált, hogy Ukraja aláírja a társulási megállapodást az Európai Unióval.

Kifejtette, hogy a megegyezések, amelyekről eddig csak részleteket ismerhetett meg az ukrán és a nemzetközi közvélemény, "lényegesen bonyolultabbak és több mindenre kiterjednek" egy szokványos megállapodásnál.

Ezek következtében Ukrajna fokozatosan veszíti majd el szuverenitását - jelentette ki.

Julija Timosenko meggyőződésének adott hangot, hogy a döntést Janukovics nem egyedül, hanem a környezetéhez tartozó, az országot valóban irányító oligarchákkal együtt hozta meg.

Az egyetlen kiútként a politikus azt látja, ha "mihamarabb, a nép akaratából, békés és alkotmányos úton" megfosztják Viktor Janukovicsot az államfői poszttól, nem várva meg a 2015-ben esedékes elnökválasztásokat.

Kérte az ellenzéket és a hatalomváltásért tüntetőket, hogy ne adják fel, a "demokratikus államokat" pedig arra biztatta, támogassák Ukrajnát ebben a küzdelemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.