Újra pezsgőmámor a fáraók hazájában

Újra lehet ünnepelni az újévet Egyiptomban

Az iszlámisták hatalma alatt leszoktak a karácsony és az újév megünnepléséről, de most ismét szabad a pálya.

2013.12.21 07:30MTI

Az iszlamisták bukása után az egyiptomi üdülőhelyen ismét divatba jöttek a karácsonyfák, és 45 szálloda jelentette be, hogy ünnepi műsorral köszönti az újévet - írta szerdán az al-Vatan című egyiptomi napilap.

Oszama al-Asri idegenforgalmi miniszterhelyettes a lapnak elmondta, hogy kilenc sarm-es-sejki, tizenegy hurgadai, 21 kairói, illetve főváros környéki, valamint négy alexandriai szállodában tartanak újévi koncertet, és ismét állítanak karácsonyfákat a szállodákban.

Egyiptomban ugyan nincs hagyománya a karácsony és az újév ünneplésének, de az ország soha nem feledkezett meg a turistákról és az országban élő külföldiekről. Decemberben rendre megjelentek a karácsonyi és újévi vásárok, az épületeket virágfüzérekkel díszítették. Tavaly azonban, amikor a Muzulmán Testvériség színeiben megválasztott Mohamed Murszi elnök került hatalomra, mindezek minimálisra csökkentek.

Miután a helyzet viszonylagos stabilizálódása után 26 országban visszavonták az egyiptomi utazásra vonatkozó tilalmat, illetve korlátozást, jelentősen megnőtt a turisták száma. Az idegenforgalmi minisztérium adatai szerint a Hurgadában a szállodák kihasználtsága az elmúlt hónapban 50 százalékkal nőtt, Sarm-es-Sejkben 45, Kairóban 40, Luxorban és Asszuánban pedig 20 százalékkal. A vörös-tengeri üdülőhelyeken az orosz turisták teszik ki az ide látogatók 95 százalékát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.