Az iszlamista tüntetők ellen

Egyiptom még mindig necces: könnygázt vetettek be a rendőrök Kairóban

Több mint kétezer egyetemista vonult fel vasárnap a kairói Tahrír téren, hogy tiltakozzon az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbuktatása ellen. Feloszlatásukra könnygázt vetett be az egyiptomi rendőrség.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.12.01 18:24MTI
KATT a képre! >>>

Több mint egy éve először fordul elő, hogy iszlamisták nagyobb létszámban gyűljenek össze a téren.

Murszi 2012. júniusi hivatalba lépése után elsősorban liberális és világi ellenzékiek tartottak megmozdulásokat az egyiptomi főváros emblematikus terén, amely a Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt elűző, 2011-es tömegtüntetések központi helyszíne volt.

Az iszlamista csoportok a Tahrír térre a kairói egyetemről vonultak át, ahol korábban amiatt tartottak tiltakozó megmozdulást, hogy csütörtökön egy mérnökhallgató áldozatul esett a rendőri erőszaknak. A demokrácia-párti világi egyetemisták vasárnap szintén tüntettek Kairó Giza kerületében, a kairói egyetem környékén a csütörtöki incidens miatt.

A rendfenntartó erők lezárták a Tahrír térre vezető utakat, és könnygázgránátokkal oszlatták szét a tüntetőket, akik a "Le a katonai vezetéssel!" és "Az emberek a kormány bukását akarják!" szlogeneket skandálták. Az utóbbi a 2011 januárjában kezdődött Mubarak-ellenes tüntetések ismert jelmondata volt.

Murszi támogatói az elnök júliusi lemondatása óta szinte naponta szerveznek megmozdulásokat a megbuktatott iszlamista államfő hatalomba való visszahelyezéséért. A hadsereg támogatásával hivatalba lépett ideiglenes kormány a tüntetések elfojtása érdekében a múlt vasárnap szigorú rendeletet hozott a politikai gyűlések korlátozásáról.

Az állam világi berendezkedését támogató számos aktivista szerint a kormány valójában a készülő alkotmánymódosítással szembeni bírálatokat akarja elhallgattatni.

Az egyiptomi hatóságok vasárnap kiengedték a vizsgálati fogságból Ahmed Mahert, az Április Hatodika Ifjúsági Mozgalom vezetőjét, akinek letartóztatását kedden rendelték el arra hivatkozva, hogy részt vett egy nem engedélyezett tüntetésen a parlament előtt.

A Maher által vezetett mozgalom nagy szerepet játszott a 2011-es utcai megmozdulások megszervezésében, amelyek Hoszni Mubarak akkori államfő bukásához vezettek. Sokan azzal vádolják a hatóságokat, hogy mostani fellépésük egyre inkább hasonlít a Mubarak-rezsim alatti helyzetre, amely ellen Maher és egyiptomiak milliói felkeltek két évvel ezelőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.