Elhavazva

A Közel-Keleten továbbra is küzdenek a hóval és víztömeggel

Szombaton is még több mint 35 ezer izraeli háztartás volt áram nélkül az előző napok Jeruzsálem környéki havazása és a mélyebben fekvő területeket sújtó áradások miatt.

2013.12.14 15:20MTI
Furcsa látvány - havas Jeruzsálem (fotó: MTI)

Az emberek nemcsak sötétben, de fagyoskodva ülnek többnyire villannyal fűtött lakásaikban. Vasárnapra azonban enyhülést ígérnek az előrejelzések.

A térség évtizedek óta leghevesebb téli vihara havazással, faggyal és heves esőkkel sújtott le a hét második felében, káoszt okozva a Közel-Kelet egy részén. Libanonban országszerte bevetették a katasztrófaelhárítás alakulatait, hogy szabaddá tegyék az utakat, amelyeket az éjjel belepett a hó. Kairó egyes elővárosaiban pénteken évtizedek óta először havazott, szombatra azonban jelentősen felmelegedett az idő.

Jeruzsálemet 40 centiméteres hótakaró borította be pénteken, a város megközelíthetetlen volt, s több száz autó rekedt a járhatatlanná vált utakon.

Az ítéletidő miatt Izraelben két ember vesztette életét. Egy férfi lezuhant a háza tetejéről, miközben megpróbált egy lukat befoltozni. Egy csecsemő pedig egy hősugárzó okozta tűzben halt meg.

Bár Jeruzsálemet még szombaton is hó borította, a havazást a legtöbb helyen eső váltotta fel. A rendőrség délelőtt felszólította az embereket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak. A szombatot azonban, amely a hét végi pihenőnap Izraelben, az emberek többsége amúgy is otthon tölti.

Különösen nehezen vészelik át a rendkívüli időjárást a Hamász mozgalom által irányított Gázai övezetben, ahol igen rossz a szociális helyzet a terület évek óta tartó izraeli blokádja miatt, amelyet csak tovább súlyosbított az egyiptomi határ júliusban elrendelt zárlata. Az övezetben közel százan sérültek meg, mivel a gyakran csak hullámlemezből összetákolt szükséghajlékuk nem tudott ellenállni a viharnak. Több mint 2200 embert kellett az áradások által elöntött házakból kimenteni. Sokan áram nélkül vannak és fűtőanyagból is hiány van.

A kelet-libanoni Bekaa-fennsíkon szombatra virradó éjjel 40 centiméternyi friss hó esett - jelentette a Daily Star című napilap online kiadása. Az Izraellel határos dél-libanoni hegyvidéken is vastag hótakaró borítja az 500 méternél magasabban fekvő területeket. Libanonban a hét végére a hóesés és az eső gyengülésével számolnak. A hőmérséklet ismét elérte a plusz 12 Celsius-fokot, s a jövő hétre már 17-20 fok közötti meleget ígérnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.