Ez nem szépségverseny vagy árverés

Ukrajna további engedményeket csikarna ki az EU-tól

"Szó sem lehet az Európai Unió és Ukrajna között kötendő társulási egyezmény újratárgyalásáról, ebben Brüsszel nem enged".

2013.12.12 16:45MTI

A fentieket egy neve elhallgatását kérő tisztviselő az Európai Bizottságból szögezte le, alig pár órával azelőtt, hogy tárgyalóasztalhoz ül Szerhij Arbuzov ukrán kormányfőhelyettes és Stefan Füle szomszédságpolitikai biztos.

Az egyeztetéseket ismerő tisztviselő világossá tette: a megállapodást másfél évvel ezelőtt parafálták, vagyis mindkét fél ellátta kézjegyével a megállapodás minden oldalát, ami a diplomáciában azt jelenti, hogy a szerződés elkészült, a tárgyalásokat lezárták. Ezt visszacsinálni nem lehet, a végrehajtásról, annak részleteiről lehet tárgyalni - közölte a tisztviselő.

Arra reagálva, hogy az ukrán kormány a sajtóban következetesen kedvezőbb feltételek kiharcolását emlegeti, a név nélkül nyilatkozó forrás csak annyit mondott: inkább úgy tűnik, hogy az ukránok valójában pénzt szeretnének.

Az Európai Uniónak nem áll módjában, hogy ellentételezzen olyan hatásokat, amelyek az egyoldalú, erőteljes orosz nyomásgyakorlás, a társulás esetén alkalmazott esetleges orosz megtorló intézkedések következtében érik Ukrajnát, csak a társulási és szabadkereskedelmi egyezmény megvalósítása miatt bekövetkező rövid távú negatív hatások kivédésében tud segíteni - tette egyértelművé a tisztviselő. Azzal kapcsolatban, hogy az ukrán kormány 20 milliárd eurót kért rövid távú szükségletei fedezésére, a tárgyalásokra rálátó forrás arról beszélt, hogy az EU már korábban világossá tette Ukrajna számára, hogy ha kész megkötni a társulási egyezményt, akkor az unió segíthet, hogy Ukrajna segítséget kapjon a Nemzetközi Valutaalaptól.

"Ez nem szépségverseny vagy árverés. Nem arról szól, hogy ki ígér többet az országért" - szögezte le a bizottsági forrás.

Egy másik uniós diplomata pedig ismét megerősítette: Viktor Janukovics ukrán államfő kijelentette Catherine Ashton uniós külügyi főképviselőnek, hogy alá szándékozik írni a társulási megállapodást az EU-val. Az ukrán elnök nyilvánvalóan azt szeretné, ha Ashton ezt az üzenetet továbbítaná Brüsszelbe, ugyanakkor az uniós diplomácia vezetője Kijevben is közölte: csak annyi biztos, hogy az ukrán elnök ezt mondja, de meg kell nézni azt is, hogy a kijelentéseket milyen tettek követik, mi valósul meg az elhangzottakból.

Az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli hírportál csütörtökön ezt úgy értékelte, hogy Ashton kétségbe vonja Janukovics szavahihetőségét, fenntartásai vannak az ígéreteivel kapcsolatban. Az Ashton és Janukovics többórás kijevi egyeztetéseit közelről figyelő forrás elmondta, hogy az uniós diplomácia brit vezetője elmagyarázta Janukovicsnak: ha erőszakkal lép fel az ellene tiltakozókkal szemben, az valószínűleg csak olaj a tűzre, és még több ember vonul majd az utcára egyre hangosabban követelve a távozását.

Újságírói kérdésre viszont egyértelművé tette azt is: ha az ukrán elnök jövő heti moszkvai látogatásán például elkötelezi magát a csatlakozás mellett az Oroszország vezette Eurázsiai Vámunióhoz, az összeegyeztethetetlen lenne az uniós társulással.

"Mi úgy ítéljük meg, hogy a kettő közül Ukrajna az uniós társulással járna jobban, nemcsak kereskedelmi és gazdasági értelemben, hanem az ország szuverenitását illetően is, a kettő azonban egyértelműen nem megy egyszerre, kizárja egymást" - húzta alá a bizottság tisztviselője.

Amikor az ukránok közölték, hogy felfüggesztik a társulási folyamatot, akkor Brüsszelben is leállították annak elemzését, megfigyelését, hogy amúgy Kijev teljesítette-e a számára megszabott feltételeket a társuláshoz. Ha viszont lesz akarat Ukrajnában a társulási egyezmény aláírására, akkor ezt gyorsan meg lehet majd állapítani, ehhez nem kellenek hetek vagy hónapok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.