Nem örült a rohamrendőröknek az USA

Ukrajna: EU vagy Oroszország?

A Nyugat és Kelet között billegő ország forradalmi hangulata nem szűnik, bár az elmúlt egy nap nyugodtabban telt. Ha képbe akar kerülni észak-keleti szomszédunkról, kattintson!

2013.12.12 14:25MTI

Nyugodt volt a csütörtökre virradó éjszaka a kijevi központi téren, délben ugyanakkor már mintegy húszezren tüntettek a helyszínen. Eközben mozgósítja híveit az ukrajnai kormányzó párt, és szimpátiatüntetést szervez. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte: Moszkva készen áll arra, hogy folytassa a tárgyalásokat Ukrajnával az orosz vezetésű vámunió egyezményeihez való csatlakozásról.

Kijevi beszámolók szerint a Függetlenség terén éjszaka nem jelentek meg rohamrendőrök. A tüntetők a főtéren felállított színpadon fellépő művészek előadásait hallgatták, illetve toldozták-foltozták az újraépített barikádokat, amelyeket előző éjszaka bontottak el a rohamrendőrök, miután kiszorították a térről a demonstrálókat.

Éjjel több egyházi személy is a színpadra lépett, és arról beszélt a demonstrálóknak, hogyan reagáljanak feszült helyzetekben. Kérték őket, hogy semmi esetben ne lépjenek fel támadólag a rendvédelmi szervekkel szemben.

Mozgósítja híveit az ukrajnai kormányzó párt, és kétszázezres szimpátiatüntetést szervez a hét végére Kijevben - közölte csütörtökön a párt egyik képviselője.

Andrej Pincsuk elmondta, hogy a Régiók Pártja (PR) azért hozott ilyen döntést, mert számos kérés érkezett a párt híveitől és helyi szervezeteitől.

A mozgósítást támogatásáról biztosította a párt parlamenti frakciója is - tette hozzá.

Csütörtök délben a Függetlenség terén már húszezresre duzzadt a kormány lemondását követelő tömeg. Ötezren az ukrajnai főügyészség előtt tüntetnek - közölte az UNIAN hírügynökség.

Moszkva senkire nem erőlteti rá az akaratát, és készen áll arra, hogy folytassa a tárgyalásokat Ukrajnával az orosz vezetésű vámunió egyezményeihez való csatlakozásról - hangoztatta Vlagyimir Putyin csütörtökön a moszkvai Kremlben tartott államfői évértékelő beszédében.

Ukrán tüntető az EU zászlójával a kezében

Amennyiben Ukrajna kezdeményezi, Moszkva szakértői szinten tovább tárgyal Kijevvel - mondta az orosz elnök. Szavai szerint az eurázsiai integráció valódi eredményei csak erősítik szomszédjaik érdeklődését a Kreml által szorgalmazott szövetségben való részvétel iránt.

A Kreml elképzelése szerint az orosz-fehérorosz-kazah vámunió is ennek a geopolitikai projektnek a része. Az úgynevezett Eurázsiai Unió létrehozása Oroszország és Kazahsztán közös célja. A Közép-Európa keleti peremétől a Csendes-óceánig húzódó, délen pedig az Afganisztánnal határos Pamír-hegységig terjedő államok szövetségét a Kremlben 2015-re szeretnék tető alá hozni.

Lehetséges, hogy Moszkva túl kemény lépéseket alkalmazott Ukrajnával szemben, de azokat kizárólag a jogi keretek között tette - mondta Igor Suvalov, az orosz miniszterelnök első helyettese washingtoni látogatása során.

Moszkva ellenlépésekkel fenyegette meg Kijevet, ha az európai uniós szabadkereskedelmi övezethez csatlakozik, és Suvalov szerint országának joga van védelmi intézkedéseket foganatosítania és egységes vámtarifát bevezetni a Független Államok Közösségén (FÁK) belül létrehozott szabadkereskedelmi övezet szabályai értelmében.

Az ukrán kormányzat biztosította az Egyesült Államokat szerdán arról, hogy nem áll szándékában katonákat vezényelni a kormányellenes tüntetések résztvevői ellen. Ezt az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte azt követően, hogy a tárca vezetője, Chuck Hagel telefonon konzultált ukrán kollégájával, Pavlo Lebegyevvel.

A beszélgetésre elsősorban azért került sor, mert a rohamrendőrség kijevi fellépése az Egyesült Államokban aggodalmakat váltott ki a hadsereg bevetését illetően is.

A Pentagon szóvivője, Carl Woog közlése szerint Hagel önmérsékletre szólította az ukrán hatóságokat, és figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha a hadsereget bármilyen formában bevonják a tüntetések megtörésébe.

Nyilatkozatban állt ki Ukrajna európai integrációja mellett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) csütörtökön. A Kárpátalja című hetilapban megjelent dokumentumban a szervezet elítélte a rendőri erőszakot. A KMKSZ továbbra is támogatja Ukrajna nyugati irányú "civilizációs választását".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.