Az eddigi legnagyobb fegyverüzlet

Dél-Korea 24 harci repülőgépet ad el Iraknak

Dél-Korea eddigi legnagyobb fegyverüzletét kötötte meg Irakkal: 24 harci repülőgépet ad el a közel-keleti országnak.

2013.12.12 12:29MTI
MTI, archív

A megállapodás szerint Irak 1,1 milliárd amerikai dollárért 24 darab FA50 típusú vadászrepülőgépet vásárol a dél-koreai KAI vállalattól.

A repülőgépek levegő-levegő és levegő-föld rakéták, valamint precíziós bombák kilövésére is alkalmasak, és gépfegyverekkel felszereltek.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök emellett megállapodott a KAI vezérigazgatójával, Ha Szung Jonggal abban, hogy hamarosan aláírnak egy másik, húsz évre szóló megállapodást iraki katonák kiképzéséről és műszaki támogatásról.

A két szerződés együttes értéke elérheti a kétmilliárd dollárt. A dél-koreai gyártó mellett a brit BAE Systems, az orosz Jakovlev és a cseh Aero Vodochody fegyvergyártó cégek pályáztak az üzletre. A repülőgépek szállítása 2015-ben kezdődik meg. Irak a közelmúltban 36 Lockheed Martin repülőgépet vásárolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.