Júliusban tartóztatták fel

Hajlandó fizetni a fegyvercsempész hajóért Észak-Korea

Beleegyezett Észak-Korea abba, hogy Panamának pénzbüntetést fizessen annak a fegyverszállító hajónak az elengedése érdekében, amelyet Kubából hazafelé tartva még július közepén tartóztattak fel a Panama-csatornánál.

2013.12.12 07:23MTI
freedigitalphotos.net

Ezt a csatornát üzemeltető cég (ACP) vezetője, Jorge Luis Quijano közölte szerdán. Phenjan összesen 660 ezer dollárt fizet azért, hogy a hajó elhagyhassa a közép-amerikai országot. Quijano elmondta azt is, hogy amint az összeg folyósítása megtörténik, a vízi jármű továbbindulhat.

A panamai hatóságok már korábban bejelentették, hogy pénzbüntetést szabnak ki Észak-Koreára, mert a hajó legénysége veszélyeztette az ország biztonságát azáltal, hogy nem jelentette be: fegyvereket szállítanak.

A Kubából indult hajón 240 tonna fegyvert és hadianyagot találtak: éleslőszert és robbanóanyagot, RPG típusú kézi rakétavetőhöz való gránátokat, egy-egy Volga és Pecsora típusú légvédelmi rakétát, további kilenc rakétát szétszerelve, két MiG-21-es vadászgépet és az utóbbiakban használható 15 hajtóművet. Phenjanban és Havannában egyaránt azt állítják, hogy a fegyvereket felújításra küldték Észak-Koreába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.