Bajban

Irán: kútba esik a genfi megállapodás, ha az amerikai kongresszus újabb szankciókat fogad el?

Az iráni külügyminiszter szerint "kútba esik" a Teherán atomprogramjáról létrejött genfi megállapodás, ha az amerikai kongresszus újabb szankciókat fogad el Irán ellen.

2013.12.09 22:46MTI

Mohamad Dzsavad Zarif a Time magazinnak adott interjút szombaton, a beszélgetés hétfőn jelent meg a lap internetes oldalán. Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha az Egyesült Államok új büntetőintézkedéseket vezet be Iránnal szemben, még ha azok csak hat hónap múlva lépnének is hatályba, Zarif azt felelte, hogy "az egész megállapodás kútba esne". Irán november 24-én kötött ideiglenes egyezményt a nagyhatalmakkal.

A megállapodás az iráni nukleáris tevékenység részleges - hat hónapig tartó - befagyasztását irányozza elő cserébe az ellene irányuló nemzetközi szankciók enyhítéséért. "Nem szeretünk kényszer alatt tárgyalni. Ha a kongresszus szankciókat fogad el, az komolytalanságra utal, és arra, hogy az Egyesült Államok nem akar igazán megállapodásra jutni" - mondta Zarif. Néhány washingtoni szenátor azt fontolgatja, hogy Irán ellen újabb szankciókat kellene bevezetni, amelyek hat hónap múlva lépnének hatályba, illetve abban az esetben, ha Teherán megsértené a november végén kötött genfi megállapodást. A Fehér Ház múlt héten közölte: ellenzi ezt a törekvést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.