Okinava szigetén

Amerikai felderítő repülőgépek Japán légterében

Az amerikai hadiflotta a Japán fő szigeteitől délre fekvő Okinavára telepítette legújabb haditengerészeti repülőgépeit.

2013.12.02 19:21MTI

A telepítés időben egybeesik azzal, hogy a Kína által bejelentett légvédelmi azonosító övezet újabb diplomáciai viszálykodást szított a térség vezető hatalmai között. Okinava ehhez az övezethez esik közel.

A P-8 Poseidon típusú repülőgépek az egyesült államokbeli Floridában szálltak fel pénteken, és hétfőn érkeztek meg a szigeten található Kadena amerikai légi támaszpontra. A következő néhány napban további gépek csatlakoznak hozzájuk.

A kormányzat illetékese szerint a telepítésre régóta készülnek, és az új repülőgépek a szolgálati idejük végét járó P-3 Orion típusú gépeket hivatottak lecserélni. Szerinte ennek nincs köze a Peking által alig több mint egy hete kijelölt övezethez, amely kiterjed a Japán és Dél-Korea által magáénak tartott területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával.

Kína azt követeli, hogy a területre belépő gépek azonosítsák magukat, küldjék el repülési terveiket és folyamatos rádiókapcsolatot tartsanak fenn a kínai légi irányítással.

A repülőgépek áthelyezésével Washington megerősíti jelenlétét a légvédelmi övezetben található, vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetek (kínaiul: Tiaojü-szigetek) körül, amelyek a Japán és Kína közti feszültségek elsődleges forrásai.

A P-8 Poseidon típusú gépeket a Boeing 737-esek mintájára építették. A P-3 Orion típusú felderítőkhöz képest nagyobb távot képesek megtenni leszállás nélkül, valamint torpedókkal és hajók ellen bevethető rakétákkal vannak felszerelve.

A légvédelmi azonosító övezet kijelölése és a kínai figyelmeztetések ellenére Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok katonai repülőgépei továbbra is Peking értesítése nélkül haladnak át a térség felett, ezzel jelezve, hogy kormányuk nem ismeri el a kínai lépést.

Steven Warren, a Pentagon egyik szóvivője megjegyezte, hogy a kínai hatóságok válasza az övezeten azonosítás nélkül átrepülő gépekre nem tér el a korábbiaktól. Azt állítja, hogy az amerikai katonai repülőgépek továbbra is a megszokott módon közlekedhetnek a területen.

A kínai hadsereg korábban azt állította, hogy védelmi intézkedéseket tesz, ha nem tartják be a szabályokat.

Joe Biden amerikai alelnök hétfőn kelet-ázsiai körútja első állomásaként Tokióba érkezett. A politikus a Dél-Koreát és Kínát is érintő látogatáson egyfelől a feszültségek enyhítésére fog törekedni, másfelől azonban ki fog állni a szövetséges Tokió mellett - közölték washingtoni kormányzati források hétfőn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.