Tengeri hadgyakorlat

Orosz felderítő hajó a svéd partoknál

Svédországban befejeződött a Northern Coasts fedőnevű nemzetközi tengeri hadgyakorlat, amelyen az EU és a NATO tagállamai közül 13-an vettek részt.

2013.09.21 17:41MTI

A gyakorlat ideje alatt a helyszínhez közel tartózkodott a Fjodor Golovin nevű orosz felderítő hajó - jelentették szombaton svéd lapok a pénteken befejeződött hadgyakorlatról beszámolva.

A 94 méter hosszú felderítő hajó Svédország keleti partvonalához közel, de még a Balti-tenger nemzetközi vizein hajózva követte a hadgyakorlatot.

A Fjodor Golovin a svéd felségvizeket ugyan nem sértette meg, mégis voltak, akik kifogásolták jelenlétét. Eero Rebo, észt helyettes vezérkari főnök kijelentette: a hidegháború óta nem tapasztaltak olyat, hogy a svéd partvonal és Gotland szigete közötti folyosón egy orosz felderítő hajó járőrözik. A svéd védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese viszont nem látta olyan drámainak az esetet.

Szerinte svéd felderítő hajók, mint például az Orion, a fedélzetén fegyverek nélkül ugyan, de Kalinyingrádhoz közel, nemzetközi felségvizeken szokott járőrözni. Az orosz hajó pénteken az Öland és Gotland szigetek közötti folyosón át távozott kelet irányba. A nemzetközi műveletben egyébként 35 hadihajó, valamint több tucat helikopter vett részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.