Kormányzati programról van szó

Japán felderítő műholdakat állított Föld körüli pályára

Japán új felderítő műholdakat állított Föld körüli pályára vasárnap, hogy kiegészítse az országgal szomszédos területek megfigyelését és megerősítse védelmét különösen az Észak-Korea felől érkező fenyegetésekkel szemben.

2013.01.27 08:46MTI

A berendezéseket egy H2A típusú hordozórakéta szállította, amelyet a Tokiótól 1200 kilométerre délre kiépített Tanegasima űrközpontról bocsátottak fel.
   
Az egyik műhold radarral van felszerelve, amely éjszaka vagy felhős égbolton keresztül is képes több száz kilométeres távolságról tárgyakat felderíteni. A másik nagy felbontású képeket sugároz a Földre. Ez a berendezés a negyven centiméternél nagyobb tárgyakat is észleli. Az űreszközök további képességeik réven adatokat gyűjthetnek földrengés, szökőár, tájfun vagy más természeti katasztrófák esetén az okozott károkról.
   
Japán eddig már számos kamerával és radarral felszerelt kémműholdat juttatott a világűrbe, azonban jelenleg csupán négy működőképes, ebből is csak az egyiknek van radarja, két másik hasonló típusú eszköz ugyanis műszaki hiba miatt lezuhant.
   
A korábbi hasonló rakétaindításokkal szemben, a mostanit a tévé nem közvetítette, de még a japán űrhivatal, a JAXA internetes oldalán sem lehetett követni, mert egy olyan kormányzati programról van szó, amely az ország védelmével kapcsolatos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.