Bár nem ismerik el

Angolában tagadják, hogy be lenne tiltva az iszlám

Angolában számos közösségtől, többek között az iszlám követőit tömörítő szervezetektől is megtagadták a hatóságok, hogy hivatalos egyházközösségként ismerjék el őket.

2013.11.27 02:30MTI

Ezt közölték kedden helyi források, tagadva ugyanakkor, hogy be lenne tiltva az iszlám vallás az országban. Alapvetően olyan vallási közösségekről és szektákról van itt szó, amelyek "ellentétben állnak az angolai kultúra szokásaival és hagyományaival" - állította kedden Rosa Cruz e Silva kultuszminiszter az Angop angolai hírügynökség szerint.

A délkelet-afrikai országban 83 egyházat ismernek el, ezek mind keresztények, de a hivatalos nyilvántartás szerint további 1200 vallási szervezet, közösség, csoport létezik még.

Közülük október végén 194 kérte, hogy az állam ismerje el őket hivatalosan létező egyházközösségként. Kérvényüket azonban elutasították. A hírügynökségek szerint ennek következtében a délkelet-afrikai országban a vallásgyakorlás számos helyszínét be kellene zárni, és legalább 194 vallási szerveződés számára megtiltanának minden további tevékenységet.

Az angolai kulturális minisztérium illetékese azonban kedden tagadta, hogy betiltották volna a délkelet-afrikai országban az iszlámot. "Angolában nem folyik háború a muzulmán vallás vagy bármely más vallás ellen" - közölte Manuel Fernando, a kulturális tárca egyik vallási ügyekkel foglalkozó intézetének igazgatója.

Hozzátette, hogy Luanda "nem adott semmilyen hivatalos iránymutatást az imahelyek lerombolására vagy bezárására". Eközben a fővárosban, Luandában állomásozó nyugati diplomaták maguk is úgy értékelik, hogy a hatóságok az iszlám és más vallások ellen irányuló intézkedéseket vezettek be.

Angolai és nemzetközi források alapján angolai miniszterek és José Eduardo Dos Santos elnök is igazolta az eljárást. "Ez az iszlám végérvényes kiszorítása az országunkból" - idézték az államfőt különböző források az Osun Defence Daily című nigériai forrás alapján.

Sauki Ibrahim Abdelkarim Allam egyiptomi mufti elítélte az angolai illetékesek döntését. Allam hozzátette, hogy ez nem csupán az angolai muzulmánok, hanem a világban élő 1,5 milliárd iszlám hívő provokálása. Az angolai lépés a rasszizmus, a szélsőséges magatartás megnyilvánulása, hiszen hajtóvadászatot jelent a muszlimok ellen.

Az O Pais című angolai újság felidézte, hogy az egész országban mintegy hatvan mecsetet zártak be eddig. Miután hétfőn a hatóságok Huambo városában is beszüntették a mecset működését, egyedül Luanda és Benguela városokban maradtak nyitva muzulmán vallási központok - közölte David Alberto, az angolai muzulmán társaság képviselője az O Pais kérdésére.

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a mecsetek elleni támadások száma. David Ja, az angolai muzulmán közösség vezetője szeptember óta a mecsetek bezárásáról, és lerombolásáról, valamint a muszlim hívekkel szembeni "vallási türelmetlenségről" beszél.

Egy tapasztalt nyugati szakértő úgy vélte, hogy a vallási közösségek működésének korlátozása nem okozott meglepetést Angolában, az egyházak elismerése megtagadásának a hátterében a szekták megerősödése áll. A 16 millió lakosú országban csupán néhány százezer muszlim hívőt tartanak számon a nyugati források alapján, a lakosság többsége keresztény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.