Könnyük is kicsordul

Egyiptomban nem nyugszik az iszlám

Több ezer iszlamista tüntető követelte pénteken Kairóban és az ország más városaiban Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök újbóli beiktatását, az egyiptomi biztonsági erők Alexandriában és Szuezben könnygázt vetettek be a tömeg oszlatására.

2013.10.25 20:35MTI
Tüntetés Egyiptomban

Az ország második legnagyobb városának számító Alexandriában a Muzulmán Testvériség mintegy ezer támogatója lezárta az egyik legfőbb közlekedési útvonalat, és hadsereg-, illetve rendőrségellenes szövegeket skandált.

A demonstrálók és a város lakói között összecsapások törtek ki, miután az autóvezetők kövekkel dobálták meg a tüntetőket, hogy menjenek az útból. A rendőrség könnygázt vetett be, két embert őrizetbe vettek.

A Murszi-párti tüntetők Alexandria egyik nyugati kerületében is összeütközésbe keveredtek a helyi lakosokkal.

Helyszínen tartózkodó szemtanúk arról számoltak be, hogy a Szuezben rendezett demonstráción az iszlamista mozgalom nagyjából négyezer híve vett részt.

Az testvériség támogatói Kairó egyik déli kerületében is többezres felvonulást tartottak. A résztvevők Abdel-Fattah asz-Szíszinek, az elnököt elmozdító hadsereg főparancsnokának a távozását követelték, többen pedig a mozgalom halott tagjait ábrázoló képeket tartottak a magasba.

A Kairó délnyugati részében fekvő el-Gíza negyedben a lakók megdobálták a Muzulmán Testvériség mellett demonstrálókat, az incidens során hét ember sérült meg.

Az egyiptomi iszlamista pártok ernyőszervezete közölte: a pénteki megmozdulás csak a kezdete volt az egy héten keresztül tartó tüntetéssorozatnak, amely november 4-ig, Murszi perének kezdetéig fog tartani. A volt elnököt jelenleg ismeretlen helyen tartják fogva, Murszit emberöléssel és több más bűncselekmény elkövetésével vádolják.

Egyiptomban a tiltakozó megmozdulásokkal egy időben dagad a vita egy törvénytervezet körül, amely jelentősen korlátozná a tüntetéseket. Emberi jogi csoportok szerint a jogszabály csak még több vérontáshoz vezetne.

Murszit az egyiptomi hadsereg július 3-án távolította el, miután a Mubarak elleni tüntetések során híressé vált Tahrír téren ezúttal a tavaly demokratikusan megválasztott, de azóta bírálói szerint egy iszlamista kisebbség érdekeit képviselő elnök megdöntése érdekében gyűltek össze tízezrek. Ezt követően a Muzulmán Testvériség és más iszlamista mozgalmak számos vezetőjét és több száz tagját letartóztatták, a Murszi melletti kairói ülősztrájkokat pedig vérbe fojtották, több mint ezer ember halálát okozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.