Csúcstalálkozó

Szaúd-Arábia kiállt az új egyiptomi vezetőség mellett

Szaúd-Arábia ismét kiállt a Mohamed Murszi volt elnököt megdöntő új egyiptomi vezetőség mellett. Erről a rijádi vezetők biztosították Adli Manszúr ideiglenes államfőt, aki első hivatalos külföldi látogatására érkezett hétfőn a szaúdi fővárosba.

2013.10.08 04:36MTI
Fotó: MTI

Egyiptom ideiglenes elnöke találkozott Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi uralkodóval, aki a hivatalos állami hírügynökség jelentése szerint országa nevében támogatásáról biztosította az új egyiptomi vezetők erőfeszítéseit a belpolitikai stabilitás helyreállítására, különös tekintettel a "terroristák" elleni harcra.

A hírügynökségi közlemény nem említette, hogy Rijád kiket tart terroristáknak, megfigyelők azonban utaltak arra: az öbölmenti monarchiák az elmúlt időszakban Egyiptom példáján felbuzdulva egyre erőteljesebben léptek fel a Muzulmán Testvériség feltételezett tagjai, illetve a radikális iszlamisták ellen, akik megítélésük szerint hatalmukat fenyegetik. Szaúd-Arábia kezdettől fogva támogatta a Mohamed Murszi volt elnököt július 3-án megbuktató egyiptomi katonai vezetőket. Ennek alátámasztására ötmilliárd dolláros gyorssegélyt nyújtott az ideiglenes kormánynak.

Ezen kívül diplomáciai erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a nyugati országok enyhítsék fenntartásaikat az első demokratikusan megválasztott egyiptomi államfő megbuktatása miatt. A szaúdi külügyminiszter már hetekkel ezelőtt közölte, hogy országa és más arab államok készek kárpótolni Egyiptomot a nyugati támogatások esetleges csökkenésének ellensúlyozására.

Adli Manszúr ideiglenes egyiptomi elnök egy hétfői szaúdi lapinterjúban a többi között azt hangoztatta, hogy Egyiptom harca a terrorizmus ellen kulcsfontosságú nemcsak az ország, hanem az öbölmenti államok biztonsága szempontjából is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.