Stabilitás

Gyors politikai átmenetre szólított fel az egyiptomi hadsereg főparancsnoka

Gyors politikai átmenetre szólította fel a kormányt az egyiptomi hadsereg főparancsnoka a stabilitás megalapozásának érdekében.

2013.10.02 06:29MTI
MTI

Abdel-Fattah asz-Szíszi főparancsnok irányítása alatt buktatta meg a hadsereg az iszlamista Mohamed Murszi elnököt még július harmadikán, majd felállították a jelenleg is hivatalban lévő átmeneti kormányt.

A hadsereg vezetője rendőröknek és katonáknak tartott előadást egy szemináriumon, ahol "mindenkit arra szólított fel, hogy igazán legyen tudatában a társadalmat érintő problémák súlyának, amelyek miatt az átmeneti időszak gyors befejezésre van szükség" - olvasható a hadsereg szóvivőjének hivatalos Facebook-oldalán.

A hadsereg a Murszi elnök uralma ellen indult tömegtüntetések után vette át a hatalmat Egyiptomban, majd létrehozták az átmeneti kormányt, és bejelentettek egy "útitervet", amely átvezet az új választásokig tartó időszakon. Nabíl Fahmi egyiptomi külügyminiszter előző héten elmondta, hogy az átmeneti kormányzás időszakának jövő tavasszal kellene befejeződnie.

Mohamed Murszit 2012 júniusában a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet jelöltjeként választottak elnökké demokratikus úton az észak-afrikai országban. Murszi rövid uralmára utalva a hadsereg főparancsnoka elítélte "az egyiptomi lakosság igényeivel nem találkozó kormányzási gyakorlatot", és "vallásháborúként" beszélt róla.

Az iszlamista elnök lemondatása óta a hadsereg által hivatalba helyezett hatóságok vérbe fojtották Murszi híveinek tüntetéseit, és rács mögé zárták a Muzulmán Testvériség főbb vezetőit. Szeptember 23-án egy egyiptomi bíróság betiltotta a Muzulmán Testvériség tevékenységét és elrendelte a vagyonának elkobzását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.