Dúl a szíriai polgárháború

Harcok Damaszkusz közelében, rengeteg halott

Legkevesebb százhatvan ember vesztette életét az ellenzéki erők és a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg közötti harcokban az utóbbi két nap folyamán a Damaszkusz keleti peremén fekvő Gúta térségében.

2013.11.24 15:20MTI
A szíriai kormánykatonák rajtaütését követően a felkelőkkel vívott összecsapások nyomai

Az ellenzéki erők - a legfontosabb főváros környéki támaszpontjuknak tekintett Gúta megtartása érdekében - megpróbálták megtörni a kormányerők ostromát, miután a hadseregnek szerdán sikerült visszafoglalnia a felkelőktől Hedzseirát, a főváros egyik déli peremvárosát - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civilszervezet.

A környező negyedekben a hadsereg hónapok óta nyomul előre, hogy megszerezze az ellenőrzést a lázadók kezén lévő területek felett.

Az összecsapás pénteken tört ki a szembenálló felek között, miután különböző lázadó és dzsihádista csoportok több mint öt különböző helyszínen ütöttek rajta a fegyveres erők állásain az övezetben.

Az eddigi információk szerint összesen ötvenöt lázadó vesztette életét, köztük hét zászlóaljparancsnok, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kapcsolódó Iraki és Levante-i Iszlám Állam (ILIÁ) és a szélsőséges szunnita an-Núszra Front negyvenegy, többségében külföldi állampolgárságú tagja.

Az összecsapásoknak a másik oldalon is számos áldozata volt. A hadsereg harminchat, az országban harcoló iraki síita fegyveresek húsz, valamint a szíriai rezsimhez lojális félkatonai alakulat, a Nemzeti Védelmi Erők nyolc tagja halt meg a harcokban, amelyekben a libanoni síita Hezbollah mozgalom katonái is részt vettek.

A szíriai állami televízió nem számolt be a harcokról.

Az augusztus 21-én elkövetett, több száz halálos áldozatot követelő mérgesgáz-támadás is Gúta térségében történt. Az övezet gyakori célpontja a kormányerők légicsapásainak, s a helyzetet jól ismerő források szerint a humanitárius helyzet katasztrofális a térségben, mivel a hadsereg hónapok óta nem engedi be az élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszer-szállítmányokat.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladta a 120 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.