Nem csitulnak a harcok

Sok halálos áldozat a szíriai kormányerők légi csapásaiban

Legalább huszonkilenc ember vesztette életét szombaton a légi csapások során, amelyeket a szíriai kormányerők hajtottak végre Aleppó több negyede ellen - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSHD).

2013.11.23 14:20MTI

A londoni székhelyű civil szervezet szerint több légi csapás volt az északi város különböző részein. Az egyiket helikopterek hajtották végre, 14 ember életét oltva ki és tucatnyi személyt sebesítve meg. A harci repülőgépekkel indított további négy légi támadás során 15 ember - köztük egy nő és egy gyermek - lelte halálát az OSHD szerint.

Az al-Kaidával szövetséges an-Núszra Front fegyveresei ugyanakkor elfoglalták az ország legnagyobb kőolajmezejét. Az erről szóló jelentések szerint ennek következményeként a Bassár el-Aszad elnököt támogató erők nem fognak hozzájutni a szíriai nyersolaj-tartalékokhoz.

A kormány azonban még nem erősítette meg a hírt. Ha azonban igaznak bizonyul, az al-Omar kitermelőhely elvesztésével a kormányerők szinte teljes mértékben rászorulnak majd az importált kőolajra.

A Reuters szerint még nem világos, hogy milyen érzékenyen érintheti a rezsim katonai erőit az an-Núszra Front szombati akciója, de az OSHD szerint ez jelentős csapást mér rájuk. "Jelenleg Szíria összes felhasználható olajtartaléka az an-Núszra Front és más iszlamista egységek kezében van" - mondta a hírügynökségnek Rami Abdelrahman, az ellenzékhez közelálló OSDH vezetője, aki hozzátette: "Az an-Núszra a rezsim nyakán tartja a kezét". Megfigyelők szerint Aszad Irántól - fő szövetségesétől - kap fűtőanyagot.

A Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) szombaton azzal vádolta a kormányt, hogy Szíria egyik, Damaszkusz északra lévő történelmi ortodox keresztény kolostorát gyakorlatilag katonai támaszpontnak használja, ahol nehézfegyvereket állomásoztat. Az ellenzéki erők legnagyobb ernyőszervezete a szednajai kolostorból lövi a környező falvakat, ahol főleg szunnita muzulmánok laknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.