A többieket elengedték

Oroszország - egy Greenpeace-aktivista maradt vizsgálati fogságban

Csak egy Greenpeace-aktivista maradt vizsgálati fogságban Szentpéterváron, ahol kiengedték a még előzetes letartóztatásban lévő többi környezetvédőt.

2013.11.22 18:16MTI
MTI

A hatóságok a 30, többségében külföldi aktivistából 29-et engedtek ki a vizsgálati fogságból. A szentpétervári bíróság azonban a környezetvédőket a szeptemberi tiltakozó akcióra szállító Arctic Sunrise nevű jégtörő rádiósának, az ausztrál Colin Russelnek az előzetes letartóztatását hétfőn három hónappal meghosszabbította.

A nemzetközi környezetvédő szervezet bejelentette, hogy biztosítja a külföldiek számára az oroszországi tartózkodás költségeit. A szervezet fizette ki az egyenként 2 millió rubeles (mintegy 14 millió forint) óvadékot is aktivistái szabadon engedése fejében.

Az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat közölte: a külföldi aktivisták az ellenük folyó büntetőeljárás befejezéséig nem hagyhatják el Oroszország területét. A Greenpeace 28 tagja és két fotósa szeptember 19-én az orosz kőolajkitermelés ellen tiltakozott a Pecsora-öbölben található orosz Prirazlomnaja fúrótoronynál.

Az orosz hatóságok előbb kalózkodással vádolták meg őket, majd garázdaságra enyhítették a vádat. A Greenpeace-aktivisták sorsa a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szentpétervári tárgyalását követő tájékoztatón is szóba került.

Putyin közölte, hogy az orosz politikai vezetésnek egyáltalán nem áll szándékában "külön beavatkozni" a nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak ügyébe, nehogy azt esetleg súlyosbítsák.

Az orosz elnök ezután a török kormányfőhöz fordult és szavait humorosnak szánva megjegyezte, hogy "hamarosan mindannyian (a Greenpeace környezetvédői) Törökországban gyűlnek össze és foglalkoznak az önök projektjeivel, ahogy azt kell".

Vlagyimir Putyin egy újságíró kérdésére bosszankodva, de ugyancsak tréfásan azt felelte, hogy Recep Tayyip Erdogan azért nem tudja magával vinni Törökországba Gizem Ahamot, a Greenpeace török származású aktivistáját, mivel a kormányfő feleségével érkezett Szentpétervárra. Erdogan azt mondta, már az is fontos önmagában, hogy kiengedték az előzetes letartóztatásból a török környezetvédőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.