Moszkvában orosz vagy

Ikea öncenzúra: Oroszországban nem hirdetünk leszbikusokkal!

Öncenzúrát gyakorolt az Ikea svéd bútoráruházlánc, és decemberi lakberendezési magazinjának orosz kiadásából kihagyott egy leszbikusokról szóló riportot.

2013.11.21 21:13MTI
Fotó: commercefacts

Az írás két meleg nőről szól, akik egy párt alkotnak és gyermeket nevelnek Londonban. Ylva Magnusson, az áruházlánc szóvivője szerint a cikk közlésével megsértették volna azt a nyáron életbe lépett oroszországi törvényt, amely "korlátozza homoszexuális kapcsolatok kedvező színben feltüntetését".

"Be kell tartanunk annak az országnak a törvényeit, amelyben jelen vagyunk" - magyarázkodott a szóvivő, hozzátéve, hogy a döntést alapos megfontolás után, oroszországi jogászokkal konzultálva hozták meg. A hivatkozott törvény tiltja a "homoszexuális propagandát fiatalkorúak körében". A lakberendezési óriáscég a világ 25 piacán van jelen, a leszbikus párról szóló riport az oroszországi kiadást kivéve minden más országban megjelenik.

Az orosz nyelvű magazin olvasói a gyermeket nevelő meleg nők helyett egy kis területen lakó kínai férfiról olvashatnak írást. A svéd multit tavaly bírálatok érték, amiért szaúd-arábiai bútorkatalógusából kiretusáltatta nők fotóit. A szóvivő azt az esetet visszatekintve hibának minősítette, és közölte, hogy a szaúdi magazinban a jövőben nők fotói is szerepelni fognak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.