Tiltakozás

Francia hírességek tiltakoznak a prostituáltak ügyfeleinek megbüntetése ellen

Több híresség is tiltakoztak Franciaországban egy szombaton közzétett felhívásban a kormány terve ellen, amely szerint a jövőben megbüntetnék az örömlányok ügyfeleit a prostitúció elleni harc jegyében.

2013.11.16 19:49MTI

A francia parlament egy bizottsága november végén vitatja meg a szocialista frakció indítványát, amely alapján eltörölnék a szexuális szolgáltatások igénybe vételére történő nyilvános unszolás büntethetőségét, ugyanakkor első alkalommal 1500 euró, később kétszer ekkora pénzbírsággal sújtanák a prostituáltak kuncsaftjait.

"Anélkül, hogy helyeselnénk vagy ösztönöznék a prostitúciót, elutasítjuk azoknak a kriminalizálását, akik áruba bocsátják testüket és azokét, akik igénybe veszik az ő szolgálataikat, továbbá ideológiai előítéletek nélküli valódi vita megindítását követeljük" - hangzik a Le Point című hetilap szombati számában közzétett egymondatos petíció, amelyet mintegy hatvan híresség, mások mellett Catherine Deneuve színésznő, Charles Aznavour énekes, Jacques Higelin rocksztár, Claude Lanzmann filmrendező és Jack Lang volt kulturális miniszter írt alá.

A kezdeményezést magára vállaló, Antoine művésznevű énekes-dalszerző és zeneszerző azt mondta a petíció kapcsán, hogy a kormánynak küzdenie kell a szexuális kizsákmányolás ellen, de nem szabad kriminalizálnia a prostitúciót, és ugyanolyan jogokat kell adni a prostituáltaknak, mint más munkavállalóknak.

Az énekes kétségbe vonta azt az adatot, miszerint a prostituáltak 90 százaléka kényszer alatt bocsátja áruba a testét, és úgy vélte, egy újabb büntető törvény csak még nagyobb illegalitásba szorítaná e foglalkozás művelőit.

Az aláírók mind egyetértenek abban, hogy a kormánynak harcolnia kell a prostitúcióra kényszerítés ellen - közölte.

A prostitúció legális Franciaországban, ahol egy 2012-es adat szerint 18-20 ezerre tehető a prostituáltak száma. A törvény ugyanakkor üldözi a kerítést, az emberkereskedelmet és a szexuális szolgáltatások nyilvános kínálgatását.

A kuncsaftok megbüntetésének terve ellen már korábban is született egy heves vitát provokáló petíció Ne nyúlj a szajhámhoz! elnevezéssel. A többek közt Frédéric Beigbeder író által jegyzett felhívás aláírói szerint mindenkinek meg kell adni a jogot ahhoz, hogy szabadon áruba bocsássa bájait, és akár örömét is lelje benne. Az aláírók elutasítják, hogy "parlamenti képviselők szabjanak meg normákat vágyainkat és örömeinket illetően".

Az újabb aláírásgyűjtés szervezője, Antoine szerint a két petíció egymástól teljesen független.

A parlament várhatóan decemberben szavaz a vitatott törvényjavaslatról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.