Líbia sem nyugszik

Tripoli: még hajnalban is voltak összecsapások, legalább 32 halott

A líbiai főváros több negyedében még szombat hajnalban is voltak összecsapások azután, hogy egy békés tüntetés egy milícia ellen véres konfliktusba torkollott.

2013.11.16 09:15MTI
Egy milícia távozását és feloszlatását követelik tüntetők a líbiai főváros, Tripoli egyik déli negyedében

Mintegy 500 lakos kezdett tüntetésbe pénteken, és követelte egy miszrátai milícia főhadiszállása közelében, hogy a milícia hagyja el Tripolit. Ennek előzménye, hogy a milícia többször összecsapott egy másikkal a város különböző részeinek ellenőrzéséért. A milicisták géppisztollyal, rakétagránáttal és légvédelmi fegyverekkel először a levegőbe lőttek, majd tüzet nyitottak a tömegre is. A tüntetők elmenekültek, de egy részük felfegyverkezve visszatért, és jöttek velük olyan fegyveresek is, akik légvédelmi ágyúval felszerelt kisteherautókon érkeztek. Megrohamozták, majd felgyújtották a milícia főhadiszállását. A milicisták többsége ezután egy villában barikádozta el magát. Szórványos összecsapások kezdődtek a fegyveresek és a milícia tagjai között a város különböző pontjain. Megjelent több tucatnyi katona is, és megpróbálták szétválasztani a feleket. Szemtanúk szerint a milicisták is kaptak erősítést Miszrátából. Még hajnali négy órakor is lehetett hallani lövéseket és robbanásokat.

Ali Zeidán miniszterelnök első reagálásában kijelentette, hogy minden fegyveres milíciának távoznia kell a fővárosból, majd egy tévéinterjúban közölte, hogy a tüntetést a belügyminisztérium engedélyezte, és kezdetben békés volt, de a milícia tagjai belelőttek a tömegbe. A milícia egyik vezetője azonban szintén egy tévének nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a tüntető tömegből lőttek először rájuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.