Kadhafi után az élet nem lett egyszerűbb

Tüntetőkre lőtt egy milícia Tripoliban, többen meghaltak - VIDEÓ!

Legalább hat ember meghalt, negyvenöten pedig megsebesültek pénteken Líbia fővárosában, Tripoliban, amikor egy milícia tagjai a távozásukat és feloszlatásukat követelő több száz - más források szerint több ezer - tüntetőre lőttek. Tizenöt sebesült állapota válságos.

2013.11.15 19:45MTI

A tüntetők kora délután a miszrátai székhelyű milícia Gargúr negyedben lévő főhadiszállásához vonultak. A milicisták géppisztollyal, vállról indítható rakétagránáttal és légvédelmi fegyverekkel először a levegőbe lőttek, majd az AP szerint ezekből tüzet nyitottak a tömegre is.

Az an-Naba televízió felvételein látni lehetett, amint a tüntetők menekülnek a lövöldözés elől, vérző társaikat cipelve. A milicisták megvertek egy riportert és egy fotóst is, mielőtt a tüntetőknek sikerült kimenekíteni őket.



A tüntetést követően fegyveres tripoliak megrohamozták és felgyújtották a milícia főhadiszállását, a milicisták többsége egy villában barikádozta el magát - mondta el egy szemtanú.

"Általános sztrájkot hirdetünk, és polgári engedetlenségbe kezdünk, amíg a milícia nem távozik a városból" - közölte Szadat al-Badri, a tripoli városi tanács (önkormányzat) vezetője.

A város papjai pénteki imáikban a főmufti és a helyi tanács kérésére a milícia elleni tüntetésre szólították fel a híveket

A főhadiszállás előtti nagygyűlést megelőzően a tüntetők - békés szándékuk jeléül - nemzeti és fehér zászlókkal "Milíciákat nem! Hadsereget és a rendőrséget igen" feliratú táblákkal gyülekeztek a város egyik központi terén.

A tripoliak rendszeresen tüntetnek a mindenféle üzelmekkel, emberrablással, kínzással és titkos börtönök fenntartásával vádolt milicisták ellen.

A kormány decemberig adott időt a milíciáknak, hogy csatlakozzanak a biztonsági erőkhöz, különben elveszítik a kormánytól kapott fizetésüket, de nem tudni, képes lesz-e beváltani a fenyegetését.

Októberben Ali Zidán líbiai kormányfőt is elrabolták milicisták egy rövid időre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.