Jogaik érvényesítését követelik

Tiltakozó líbiai berberek elzárták az olaszországi gázvezetéket

Tiltakozó líbiai berberek elzárták az Olaszországba gázt szállító vezetéket, követelve jogaik érvényesítését.

2013.11.07 08:22MTI

A híradások szerint a tiltakozók hatalmukba kerítették a Tripolitól száz kilométerre nyugatra, a berberek lakta Zuára város mellett fekvő gázterminált. Innen indul Olaszországba a Földközi-tengeren át a Zöld Áramlat gázvezeték, amely naponta 17 millió köbméter gázt szállít az országba.

A tiltakozók egyik képviselője elmondta, hogy a berberek fokozni fogják a tiltakozásokat, mivel a líbiai parlament elhalasztotta a vitát arról az alkotmánymódosításról, amely előirányozza a berberek kultúrájának és nyelvének védelmét. Líbiában a lakosság tíz százaléka berber.

Más észak-afrikai államokban, így Algériában, Mauritániában, Maliban, Marokkóban, Nigerben és Tunéziában is élnek berbereket, több országban küzdenek a nemzeti-kulturális autonómiáért, illetve Mali északi részén önálló államot akarnak megteremteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.