Zendülések a tripoli repülőtéren

A líbiai kormány képtelen úrrá lenni a káoszon

Líbiában fegyveres zendülők akadályozták meg a tripoli nemzetközi repülőtéren közlekedő repülőgépek fel- és leszállását hétfőn, a kormány képtelen úrrá lenni az országban 2011 óta kialakult káoszon, amelyben az olajmezők elleni támadások miatt az észak-afrikai ország gazdasága is komoly károkat szenved.

2013.09.02 14:36MTI

A líbiai Al-Tadhamum nemzeti hírügynökség információi szerint a támadók az Al-Burak légitársaság gépei közül kettőt is meggátoltak a felszállásban, míg akadályoztatás miatt az Al-Afrikíja egyik gépe a Mitiga nevű katonai légikikötőben kényszerült landolni.

Az akciókat végrehajtó fegyveresek közül néhányan a repülőtér biztonsági szolgálatának tagjai voltak. A lakossági fegyveres akciók és tüntetések komoly fejtörést okoznak a kormánynak.

Az olajállamnak számító Líbia nemzeti olajvállalatának bevételei hetek óta esnek, annak következtében, hogy a támadók rendszeresen olajkitermelő egységeket foglalnak le. Egy név nélkül nyilatkozó olajipari szakszervezeti képviselő a Libya Herald című napilapnak elmondta, az ágazatból élők teljes mértékben elutasítják azokat az "értelmetlen akciókat", amelyek miatt idáig már több olajmezőn kellett befejezni a kitermelési munkálatokat.

A forrás szerint a fegyveres támadásokat elkövetők önös érdekeiket követik, figyelmen kívül hagyva az olajbevételektől erősen függő nemzet érdekeit. Líbia az országban 2011-ben kitört lázadásokig a világ egyik legjelentősebb olajkitermelőjének számított, az azóta eltelt időszakban azonban jelentős károkat szenvedett az ágazat.

Idén augusztusban 97 százalékos kitermelési zuhanást könyveltek el a tavalyi év azonos időszakához képest, a napi mindössze 45 ezer hordó kitermelt olaj igazi mélypontot jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.