Caroline Kennedy megérkezett

Elfoglalta hivatalát az Egyesült Államok új tokiói nagykövete

Megérkezett Japánba Caroline Kennedy, a néhai John F. Kennedy elnök lánya, az USA új tokiói nagykövete, aki a két ország közötti kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta.

2013.11.15 17:14MTI
MTI

Caroline Kennedy és férje, Edwin Schlossberg meleg fogadtatásban részesültek a tokiói Narita nemzetközi repülőtéren, ahol riporterek egész hada várta őket.

"Szövetségük elengedhetetlen egy virágzó és békés világ megteremtéséhez" - mondta az újságíróknak a nagykövet, majd hozzátette, hogy "Japán és az Egyesült Államok osztoznak a szabadság, a demokrácia és a törvény uralma iránti elkötelezettségükben, fontos humanitárius problémákon és társadalmi kérdéseken dolgozunk együtt világszerte".

Az 55 éves, jogi végzettségű nagykövet egy héttel édesapja meggyilkolásának ötvenedik évfordulója előtt foglalta el állomáshelyét Tokióban. Caroline Kennedy hangsúlyozta, büszke arra, hogy továbbviheti édesapja örökségét, a köz szolgálatát.

Az egykori elnök lánya az első női amerikai nagykövet Japánban, sokak szerint kinevezését jelentős részben annak köszönheti, hogy már 2008 óta Barack Obama amerikai elnök egyik legfőbb támogatója a Demokrata Pártban.

"Az Obama és Kennedy közötti kapcsolat a fontos, annak a lehetősége, hogy egy sürgős ügyben akár az éjszaka közepén is felemelheti a telefont és felhívhatja az elnököt" - mondta a tokiói Keio Egyetem egyik professzora. Szuga Josihide japán kormányszóvivő úgy fogalmazott: "úgy gondolom, rendkívüli módon alkalmas lesz a japán-amerikai kapcsolatok továbbfejlesztésére, mivel közvetlenül is beszélhet az elnökkel".

Az amerikai sajtó Kennedy jelölésekor arról cikkezett, hogy kinevezése javítaná az Egyesült Államok megítélését a szigetországban, mivel apja nagy tiszteletnek örvend a japánok körében, akik amúgy is szeretik, ha az amerikai nagykövet "szupersztár".

Bár politikusdinasztiából származik, Caroline Kennedynek nincs sok tapasztalata a mindennapi politikában: az utóbbi évtizedekben különféle társadalmi szervezetekben elnökölt és könyveket írt. Caroline Kennedy elődje, John Roos 2009 és 2013 között állt a tokiói amerikai nagykövetség élén. A második világháború vége óta Japán az Egyesült Államok egyik legfontosabb kereskedelmi és katonai partnere.

A két ország kapcsolata jelenleg "kényes időket" él meg: Tokió területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, Washingtonnal pedig nem tud zöld ágra vergődni a Japánban állomásozó amerikai katonák jövőbeni létszámáról. Japán ugyanakkor kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak az észak-koreai atomprogram ügyének kezelésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.