Lezáratlan múlt

A becsültnél kevesebb boszniai halt meg a délszláv háborúban

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy a háborús veszteség volt-e a fő oka Bosznia-Hercegovina népességcsökkenésének.

2013.11.14 14:05MTI
A délszláv háborúban megrongálódott lakóépületek Szarajevó külvárosában - lassan gyógyuló sebek

A szarajevói tudósítás szerint a 22 évvel ezelőtti népszámláláskor még 4,3 millió lakosa volt Bosznia-Hercegovinának, ez a szám a legfrissebb felmérés előzetes adatai szerint 2013-ra 600 ezerrel csökkent. A Bosznia-hercegovinai Föderációban 2,37 millióan, a boszniai Szerb Köztársaságban 1,32 millióan, a brckói körzetben pedig 93 ezren élnek.

A cikk szerint a demográfusok többsége valósnak tartja a népszámlálás előzetes eredményeit, mert azok megerősítik azt az elképzelést, hogy a háború egyik közvetlen következményeként jelentősen csökkent a lakosság száma. Hasan Zolic demográfus szerint amennyiben nem lett volna háború, ma Bosznia-Hercegovinában 4-5 millióan élnének.

A szarajevói kutató-dokumentációs központ néhány éve közzétett adatai szerint - amelyek pontot tettek azoknak a találgatásoknak a végére, hogy a háború során 250-300 ezer bosnyák nemzetiségű lakos vesztette életét - 1992 és 1995 között összesen mintegy 98 ezer ember halt meg a háború következtében.

Más szakértők ugyanakkor úgy vélekednek, hogy a népességcsökkenésnek csupán egyik, nem a fő tényezője a háborús veszteség. Jelentős változásokat eredményezett az elvándorlás, a születésszám csökkenése, a halálozások számának növekedése, valamint a háborút követő évek politikai és gazdasági válsága.

A boszniai emberi jogi és menekültügyi minisztérium adatai szerint a háború során 1,2 millió ember hagyta el az országot, közülük 400 ezer még mindig külföldön él.

A boszniai statisztikai hivatal a közelmúltban jelentette be, hogy az év első felében valamivel több mint 14 ezer gyerek született az országban, míg ugyanezen idő alatt több mint 18 ezren haltak meg.

Az ENSZ jelentése szerint 2050-re Bosznia-Hercegovina lakossága 1,4 millióra csökken a természetes népességfogyás következtében. A rendelkezésre álló adatok szerint Bosznia-Hercegovinában az átlagéletkor jelenleg 40 év.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.