A bevándorlók tehetnek erről is

Összeomlott az orosz tömegközlekedés egy új törvény miatt

Komoly fennakadást okozott az orosz városok tömegközlekedésében az a kedden hatályba lépett törvény, amely szerint a gépkocsivezetőként Oroszországban munkát vállaló bevándorlóknak az orosz hatóságok által kiadott jogosítvánnyal kell rendelkezniük.

2013.11.05 16:35MTI

Moszkvában mintegy 350 külföldi sofőr nem tudott munkába lépni a szabályozás miatt - közölte a gazeta.ru orosz internetes újsággal Jevgenyij Mihajlov, a Moszgortransz vezetője. A gépkocsivezetőket vizsgázni küldik, hogy megszerezzék az orosz jogosítványt.

A 12 milliós lakosú orosz főváros közlekedési vállalata a tömegközlekedésben használatos marsrutkákat (kötött útvonalon közlekedő iránybuszokat) üzemeltető magáncégekhez hasonlóan nagy számban foglalkoztat közép-ázsiai és kaukázusi országokból érkezett gépkocsivezetőket.

Az Ural hegység lábánál található Jekatyerinburgban a gépkocsivezetők több mint 80 százaléka nem vehette fel a munkát, ezért kimaradt a marsrutka-kisbuszok több járata. A távol-keleti Kamcsatkai terület székhelyén, Petropavlovszk-Kamcsatszkij városában a buszok több mint 70 százaléka nem indult el.

Az oroszországi közlekedési vállalatok, magáncégek annak ellenére nem engedték munkába állni a bevándorlóként náluk dolgozó és saját országukban kibocsájtott jogosítvánnyal rendelkező sofőröket, hogy a kedden hatályba lépett szabályozást megsértőket csak 2014 májusától fogják büntetni. Az orosz jogosítványt a gépkocsivezetőként dolgozó külföldieknek kötelezővé tevő törvénymódosítás ugyanis egy technikai hiba folytán lépett most hatályba, eredetileg ezt csak jövő május 5-re tervezték.

A törvényt az oroszországi teher- és személyszállításban gyakori, súlyos balesetek miatt szigorították. Moszkvában is szinte mindennaposak a halálos áldozatokkal járó közlekedési balesetek, amelyeket a szabályokat semmibe vevő, vagy tapasztalatlan külföldi gépkocsivezetők okozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.