"Nem volt könnyű döntés"

20 hónapnyi bojkott után Izrael megjelent az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt

Izrael képviselői húsz hónapnyi bojkott után megjelentek kedden az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt, és részt vettek e jogok izraeli helyzetéről tartott ülésen abban a reményben, hogy megszűnik, amit a szüntelen bírálatok miatt Jeruzsálemben elfogultságnak tartanak.

2013.10.29 20:45MTI

"Nem volt könnyű döntés" - mondta felszólalásában Eviatar Manor nagykövet, aki szerint az tükröződik benne, hogy "Izrael vállalja az ENSZ határozatainak és az emberi jogoknak a tiszteletben tartását".

Leszögezte ugyanakkor, hogy "véget kell vetni Izrael méltánytalan kezelésének". Nican Saj izraeli főügyész-helyettes az hangsúlyozta, hogy Izrael "nyitott az építő bírálatra". Izrael 2012 márciusa óta bojkottálja a tanács munkáját, mert a véleménye szerint a testület elfogult vele szemben, mert aránytalan teret ad a palesztinokkal kapcsolatos politikája kritikájának.

A keddi, félnapos vitára 76 ország képviselője jelentkezett felszólalónak, elsők között a palesztin nagykövet, aki köszönetet mondott azoknak, akik visszahozták Izraelt. "Azt hiszem, Izrael csak a nyomás nyelvén ért" - jelentette ki Ibrahim Hraisi.

A Háárec című izraeli napilap hétfői cikke szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök elsősorban az amerikai és német diplomáciai ösztökélés hatására döntött a tanáccsal való kapcsolatok rendezése mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.