Újabb elutasítás

Szaúd-Arábia továbbra sem vágyik az ENSZ BT-be

Szaúd-Arábia továbbra is elutasítja az ENSZ biztonsági tanácsi tagságot. Erről a közel-keleti ország ENSZ-nagykövete tájékoztatta helyi idő szerint kedden este New Yorkban a világszervezet legbefolyásosabb testületét.

2013.10.23 08:39MTI
MTI

Az ENSZ Közgyűlése múlt csütörtökön választotta a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává Szaúd-Arábiát Chile, Csád, Litvánia és Nigéria mellett. Rijád azonban ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a testület kettős mércét alkalmaz, és emiatt képtelen megoldani a konfliktusokat a világban.

Az ország ENSZ-nagykövete mindezt most megismételte, azzal vádolva a Biztonsági Tanácsot, hogy nem képes véget vetni az izraeli-palesztin konfliktusnak és a szíriai polgárháborúnak.

Felrótta azt is, hogy nem hívnak össze nemzetközi konferenciát a közel-keleti térség tömegpusztító fegyverektől való mentesítésére. Hírügynökségi jelentések szerint a diplomata szinte kivétel nélkül ugyanazokat az indokokat hangoztatta, amelyeket a múlt heti rijádi, a BT-tagságot elutasító külügyminisztériumi közlemény tartalmazott.

Az ENSZ-tag arab országok csoportja a múlt hét végén arra kérte Szaúd-Arábiát, hogy vizsgálja felül elutasító döntését, és fogadja el a tagságot. Ezzel szemben az Arab Liga főtitkára és az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) főtitkára is támogatásáról biztosította Rijád döntését. Ennek kapcsán azt a reményt fogalmazták meg, hogy a szaúdi lépés felgyorsítja a szervezet reformját.

Megfigyelők emlékeztettek: az ENSZ alapító tagjai közé tartozó Szaúd-Arábia az utóbbi három évben keményen dolgozott azért, hogy megszerezze a BT-tagságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.