86 éves volt

Elhunyt Tadeusz Mazowiecki

Nyolcvanhat éves korában hétfő reggel elhunyt Tadeusz Mazowiecki, akit a kommunista rendszer összeomlása után, 1989-ben Lengyelországban először választottak demokratikus úton miniszterelnökké.

2013.10.28 10:08MTI
Fotó: MTI, archív

A jogi egyetemet végzett Mazowiecki tanúja és résztvevője volt Lengyelország legújabb kori történelme legfontosabb eseményeinek. 1980-ban jelen volt a gdanski hajógyár sztrájkoló munkásai között, részt vett a Szolidaritás független szakszervezet létrehozásában, főszerkesztője volt a Szolidaritás hetilapjának. A hadiállapot idején internálták. Tanácsadója volt Lech Walesának, a Szolidaritás alapítójának és első elnökének. 1989-ben részt vett a lengyel kormány és az ellenzék közötti kerekasztal-tárgyalásokon, amelyek megalapozták a békés átmenetet a kommunista rendszerből a parlamenti demokráciába. Ő lett az első nem kommunista lengyel kormány miniszterelnöke.

A volt Jugoszláviában a polgárháború idején különleges ENSZ-megbízottként tevékenykedett, de tisztségéről lemondott, látva a nemzetközi közösség tétlenségét. 2010 októbere óta a jelenlegi lengyel államfő, Bronislaw Komorowski tanácsadójaként dolgozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.